Svineproducent bruger ekstremt lidt antibiotika med hjælp fra vaccine
Den engelske svineproducent David Kemps besætning blev ramt af Salmonella i 2016. Efter brug af et tysk vaccinationsprogram er infektionen ikke længere et problem i besætningen, og det afspejler sig især i det nuværende antibiotikaforbrug.

David Kemp har en full-line produktion med 500 årssøer i den engelske by Wiltshire. 

I 2016 observerede landmanden for første gang klinisk Salmonella typhimurium hos sine klimagrise og igangsatte hurtigt flokmedicinering via foderet. 

Antibiotikabehandlingen viste sig dog at være ineffektiv på grund af resistens hos den specifikke Salmonella-type, som blev identificeret i besætningen. Det skriver Farmers Weekly.

Blev inddraget i vaccinationsprojekt

Den manglende effekt af antibiotikabehandlingen medfødte en øget interesse for alternativer med dét resultat, at David Kemp i samarbejde med besætningsdyrlægen blev inddraget i et forsøgsstudie med en tysk vaccine.

Den engelske landmand oplevede, at dødeligheden hos klimagrisene steg til 10 pct. hos nogle hold på grund af Salmonella, og det var derfor af stor nødvendighed at finde en løsning.

I 2016 var der ikke en vaccine mod Salmonella på det engelske marked, men det tyske firma IDT Biologika havde en vaccine, som de gerne ville have godkendt til brug hos engelske landmænd.

Resultatet blev, at David Kemp fik muligheden for et gratis vaccinationsprogram, hvor firmaet så til gengæld fik mulighed for at indsamle data i besætningen. 

Den tyske vaccine, Salmoporc STM, er en levende vaccine og blev anvendt på følgende måde i den engelske besætning: 

Søerne fik to doser med et interval på seks uger inklusiv en booster, der blev givet tre uger før faring. Gyltene blev vaccineret før de blev en del af besætningen og smågrisene blev vaccineret, når de var fire dage og fire uger gamle.

Denne vaccinationsprocedure foregik over et år. 

Udover vaccinationsprogrammet blev hygiejneniveauet i besætningen også øget. Desinfektionsmidlet til staldene blev blandt andet udskiftet.

Klimagrisene og slagtesvinene går i tidligere kalvebokse med dybstrøelse, der udskiftes ugentligt. Dette miljø er sværere at holde rent i forhold til det traditionelle betongulv og kræver derfor et effektivt desinfektionsmiddel for at komme patogener til livs. 

Derudover fik slagtesvinene også vådfoder med en lav pH for at give Salmonella ringere vækstvilkår. 

Vaccination blev en succes

Forsøgets resultater viser, at de kliniske symptomer og forekomsten af Salmonella i miljøet stilnede af efter vaccinationsprogrammet med den tyske vaccine. 

Efter et år med brug af vaccinen kan David Kemp nu nøjes med fortsat at vaccinere søer og gylte. 

Den gode succes med brug af den tyske Salmonella-vaccine og andre hygiejniske tiltag gør, at David Kemp i det første kvartal af 2019 kun har et antibiotikaforbrug på 0,9 mg pr. kg pr. produceret gris fra fødsel til slagt.

Til sammenligning ligger det gennemsnitlige antibiotikaforbrug i England på 81,875 mg pr. kg. pr. produceret gris fra fødsel til slagt. Tallene er baseret på den elektroniske medicinbog (eMB) fra månederne januar til marts. 

David Kemp flokmedicinerer ikke længere, men behandler kun på enkeltdyrs niveau. 

Landmanden har stor interesse i et lavt antibiotikaforbrug på grund af bevidstheden om risikoen for resistens. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle