Svineproducent bygger sine stalde på samme måde hver gang

Kent Jakobsen ved Lemvig lander på 65.000 slagtesvin årligt, efter han har sat grise ind i sin hidtil største stald - en nybygget slagtesvinestald med plads til 22.000 slagtesvin årligt.

De første sektioner i Kent Jakobsens nyopførte slagtesvinestald blev fyldt med grise i slutningen af november.

Dermed kunne den vestjyske svineproducent med base ved Lemvig tage hul på endnu en udvidelse af sin bedrift Smedshauge, som han etablerede tilbage i 1996.

Den nye stald, der består af 28 stier med plads til 17 grise i hver samt en sygesti i hver af de 12 sektioner, er indrettet på samme vis, som han har haft for vane, når den vestjyske bedrift løbende er blevet udvidet.

"Den første stald, vi byggede i 1997, blev bygget på samme måde, som vi bygger nu. Vi ved, opbygningen er produktionssikker og holder en god effektivitet", siger Kent Jakobsen, der forventer en foderudnyttelse omkring 2,5-2,6 FE pr. kg tilvækst, når stalden er oppe i fulde omdrejninger.

Vælger de samme løsninger

Vådfodring går igen ved alle hans nu 17.000 stipladser, og stidimensioerne er ens. Jyden er igen valgt som inventarleverandør, Skiold står igen for foderløsningerne, der er combi-diffus-ventilation fra Skov, og der fodres med en enhedsblanding som i Kents øvrige stalde.

"Længden af sektioerne kan variere på vores forskellige ejendomme, mens ellers er resten af sektionerne totalt ens. For mig giver det god mening, at produktionen er så ens og strømlinet, som det er tilfældet", siger Kent Jacobsen, der også planlægger sektionernes indretning, så der er plads til en vaskerobot.

3.000 kr. pr. stiplads

Kent Jakobsens stald er en af de flere end 100 staldprojekter, der har opnået midler fra Moderniseringsstøtteordningen til Slagtesvinestalde, og han anslår byggeomkostningerne til omkring 3.000 kr. pr. stiplads inkl. jordarbejde og to gylletanke på hver 4.000 kubikmeter.

Stalden er bygget på en ejendom, som han har ejet siden 2008, hvor der er 1.700 stipladser til slagtesvin i forvejen. Kent Jakobsen kunne udvide kapaciteten på ejendommen med yderligere 3.000 stipladser uden at etablere punktudsugning med tilhørende luftrenser, som han har været nødt til at installere.

"Jeg fik tilskud til 4.950 stipladser og er endt med at bygge 5.500. Luftrenseren var nødvendig for at udvide med 5.500 stipladser, og der er krav om, at jeg skal fjerne 35 procent af lugten og 45 procent af ammoniakken fra ejendommen", siger Kent Jakobsen.

Er ikke bange for at have bygget

Lave noteringer for slagtesvin gør ondt i svinesektoren. Også hos Kent Jakobsen, som dog ikke ryster på hånden ved at have udvidet sin bedrift i en tid, hvor det er de færreste, der kan tjene penge på at producere slagtesvin i Danmark.

"Jeg har været med i så mange år og har oplevet både op- og nedturene. Jeg har prøvet situationen med lave noteringer før, så de nuværende noteringer er ikke noget, der ryster mig", siger Kent Jakobsen.

Han peger på, at det er vigtigt, at man ikke mindst i krisetider sørger for at få eller have nogle tætte samarbejdspartnere.

"Min leverandør af smågrise udvidede for et par år siden, og de smågrise, jeg ikke kunne aftage, har han måttet eksportere. Men med min seneste udvidelse kan jeg aftage alle hans smågrise", fortæller Kent Jakobsen, der altså løbende har tilpasset sin produktion efter antallet af smågrise, der er blevet produceret hos soholderen.

Med sine 49 år er Kent Jakobsen fortsat langt fra at være på vej ud af erhvervet, men han kan godt se en ende på sit liv som aktiv svineproducent.

Den seneste stald kan meget vel blive den sidste nybygning fra hans side, med mindre han finder sammen med andre.

"Jeg tænker ikke, jeg kommer til at bygge flere slagtesvinestalde som selvstændig landmand. Det er store enheder, der bygges op i svineproduktionen, og det skal også være sådan, jeg kan få bedriften solgt igen. Men mine tanker om fremtiden går i retning af, at jeg måske kan få to unge landmand med i et selskab, så bedriften kan udvikles yderligere, frem for at jeg allerede nu skal i gang med en nedslidningsstrategi", siger Kent Jakobsen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle