Svineproducent: Havde jeg data, kunne jeg lige så stille og roligt optimere hele grisen

De fleste danske landmænd forholder sig til stadig større mængder data i hverdagen. Svineproducent Aage Lauritzen ser et stort potentiale i at bearbejde data for sin produktion.

Af Erik Suhr, kommunikationskonsulent, Seges

Data og anvendelsen af data spiller en større og større rolle for de fleste danske landmænd.

En af dem, der arbejder meget med data på sin bedrift, er svineproducent Aage Lauritzen. Han ser store potentialer i at udnytte teknologiske muligheder for at samle og bearbejde data i sin svineproduktion.

"I svineproduktionen kunne det være interessant, hvis man kunne følge grisen fra fødsel til slagtegang. Hvis man havde data, kunne man selektere på en helt anden måde. Måske efter hvilken plads de havde i kuldet til det hold, de kommer til at gå i i vækstperioden.

Så kunne man i højere grad optimere på stiniveau mellem grise, der havde været ved forpatter, og nogle der havde været ved bagpatter. Hvilken betydning har det eksempelvis, hvis grisene har været ved ammeso – og så videre," forklarer han.

Man skal være villig til at samarbejde

Potentialet for optimering er stort, mener Aage Lauritzen.

Ved at registrere flere oplysninger på smågrisene, når de kommer ind i slagtesvineproduktionen, får man bedre mulighed for at kunne isolere potentielle udfordringer i produktionen.

Det kræver dog, at man er villig til at samarbejde og dele data, når grisen overflyttes.

"Det kræver noget registrering i soholdet. Der skal registreres med chip og øremærke, og så ville man kunne følge dem hele vejen op.

Løbende ville man begynde at se noget data og nogle resultater for den gris, som eksempelvis ligger ved en forpat. Hvis den har bedre vækst, så kan man jo begynde at skille tingene ad og selektere tingene ud og så lige så stille og roligt få optimeret grisen hele vejen igennem," siger Aage Lauritzen

Gør det simpelt - skriv på en tavle

Arbejdet med data kan dog sagtens blive for detaljeret og for omfattende.

Det har svineproducenten selv oplevet, og derfor har han et enkelt godt råd til alle landmænd, som gerne vil dykke dybere ned i tallene for at optimere deres produktion.

"Det vigtigste er at gøre det simpelt. Brug en tavle, der hænger på væggen og skaber overblik over, hvad det er, man måler. Det er det, der er udfordringen.

Man kan godt komme til at grave for langt ned i det og nørde lidt i det. Og det er også derfor, vi skal have noget teknologi til at finde tingene for os og omsætte det til kurver eller nøgletal, som vi kan forholde os til og træffe en beslutning ud fra," siger Aage Lauritzen.

Flere bedrifter vokser sig større og større. Og flere landmænd oplever, at deres produktionsfaciliteter er fordelt på flere ejendomme som resultat af opkøb og miljøhensyn. Og på trods af, at mange landmænd arbejder mange timer om ugen, så er det ikke muligt at være med alle steder på én gang.

"Hvis man kun er sig selv i stalden, så har du et langt bedre overblik og kan hele tiden følge med i, hvad der er under opsejling.

Jeg mener stadig, at den mest effektive måde at passe grise på, er en dygtig landmand, der er i stalden hele tiden. Men det kan bare ikke lade sig gøre i det moderne landbrug," forklarer Aage Lauritzen.

Seges kobler viden og data

Hos Seges er der stort fokus på dataopsamling og den værdi, der ligger i at skaffe det helt rigtige beslutningsgrundlag for landmanden.

Konstant og hastig teknologisk udvikling åbner for fortsat stort potentiale for forbedring.

"Der er fortsat et stort potentiale – både på bedrifterne og hos aftagervirksomhederne. Aage nævner, at flere data om smågrise vil gavne hans rating af leverandørerne og fokus i forbindelse med opfedning af slagtesvinene.

På samme vis er der gevinster at hente, hvis hele fødevarekæden datamæssigt hænger bedre sammen. Kan slagteriet få bedre prognoser for hvornår, og hvor mange grise Aage vil slagte, så kan bemandingen også styres bedre," siger digital projektchef Nicolai Fog Hansen, Seges.

Det kan dog være vanskeligt at få ændret sine rutiner i en travl hverdag. Derfor er det ekstremt vigtigt, at det er nemt at indsamle og bearbejde data. Det kan eksempelvis gøres ved hjælp af sensorer, som automatisk opsamler og videresender relevant data.

"Aage Lauritzen nævner som eksempel, at han gerne vil følge vandforbrug tæt for at kunne opdage sygdomme på stiniveau tidligt.

En analyse af Big Data på vandforbruget vil også kunne være med til at forudsige øgede vedligeholdelsesomkostninger på anlæg og give væsentlige input den vej igennem," fortæller Nicolai Fog Hansen.

Seges har med etableringen af et data science-team stort fokus på at få opdaget den værdi, der er i data.

"Målet er at gøre det nemt og handlingsorienteret for landmanden – uanset om man har nemt ved tal eller er typen, der lader sig styre af mavefornemmelser," siger Nicolai Fog Hansen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle