Svineproducent optimerer ud fra dynamiske data fra slagteri og grovvare

DLG, Danish Crown og dyrlæge samarbejder med svineproducent Bent Graversen om dynamiske data for daglig tilvækst og fodereffektivitet.

Bent Graversen fra Lemvig-egnen er en af de svineproducenter, der har gjort brug af dynamiske data, som DLG og Danish Crown tilbage i november 2020 annoncerede, at de ville stille til rådighed for deres andelshavere.

Det har givet ham et bedre indblik i hans bedrift, der årligt producerer 12.500 slagtesvin.

De såkaldte dynamiske data, der rummer daglig tilvækst og fodereffektivitet, drøfter han løbende med Jan Kristensen, DLG, Kristian Jensen, Danish Crown, og dyrlæge Gerben Hoornenborg fra Porcus.

»Hvis noget skal optimeres, eller jeg gerne vil høre nye tanker om fodringen, skeler jeg til Jan. Hvis jeg ikke er tilfreds med kødprocenten, kigger jeg på Kristian, er der tegn på sygdom, retter jeg blikket mod Gerben, men jeg kan også være sikker på, at hvis der er noget, som vi kan gøre bedre i dagligdagen, så kigger de alle på mig«, siger Bent Graversen.

Hans eksterne rådgivere hjælper til med konklusioner - bl.a. på baggrund af dataene.

»Når vi sætter os ned og kigger på data, kan vi hurtigt analysere os frem til, om foderblandingen skal justeres. Det kan være, at foderoptaget kan forbedres, eller at vi skal kigge lidt på foderudnyttelsen.

Det giver mig noget ejerskab, at jeg kan komme med noget fagligt indspark, som vi kan vende ved bordet, og som i sidste ende kan komme bedriften til gode«, siger Jan Kristensen.

Giver integratorfordele

For Kristian Jensen giver det en ekstra dimension, at foderdata er med i datasættet:

»Tidligere har vi i Danish Crown haft gode data fra bedriften og på slagterierne, men nu hvor vi også får data på foderet, ser vi tallene i et andet perspektiv, som giver nogle integratorfordele i den danske andelsmodel«.

Via ugentlige vejninger kan Bent Graversen følge fodereffektiviteten tæt, og det motiverer ham og medarbejderne.

Dataene kan ifølge Gerben Hoornenborg også give et bredere samarbejde omkring de enkelte bedrifter.

»Med den øgede brug af data får vi en tættere opfølgning på, hvordan sundheden er i staldene. Helt konkret betyder det, at vi kan opdage sygdomme langt hurtigere end tidligere, og det er rigtig godt for dyrene, at vi kan løse udfordringerne i opløbet«, siger han.

For Bent Graversen bør fremtiden byde på flere data, der kan automatisere endnu flere processer:

»Jeg mener, at DLG bør udvikle et system, hvor sensorer registrerer, hvornår mine siloer er klar til at blive fyldt op, frem for at jeg selv aktivt skal bestille varen.

Samtidig kan Danish Crown med dynamiske data og overvågning af tilvækst bedre planlægge slagtekapaciteten uge for uge og dermed sikre, at jeg kan producere maksimalt antal kilo uden at skulle udsætte indsættelsen af nye hold grise«, siger han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle