Svineproducenter har øget brugen af antibiotika og zink

Danske svineproducenter har igen stigende forbrug af antibiotika og medicinsk zink efter lang årrække med faldende brug.

Forbruget af antibiotika skal mindskes årligt med to procent, og medicinsk zink skal udfases i midten af 2022.

Trods stramningerne går det for tiden den forkerte vej med forbruget af både antibiotika og medicinsk zink, selv om det i en årrække for især antibiotikaforbruget er faldet støt og roligt.

Det kunne Christian Fink Hansen, sektordirektør i Seges Svineproduktion, dokumentere i et oplæg ved Fagligt Nyt, der er blevet afholdt onsdag og torsdag i denne uge i Billund.

Han sammenlignede forbruget af antibiotika og zink for perioden fra januar til og med -juni 2019 og samme periode i år. Her er antibiotikaforbrug steget med 2,5 tons svarende til en stigning på hele syv procent.

Tilsvarende er forbruget af zink forøget med fem tons i perioden og er dermed steget 2,3 procent.

"Den langt overordnede driver (for stigningen, red.) er, at vi producerer flere grise i Danmark, og det er super, super positivt, men det ændrer ikke på, at vi kan forvente at få en eller anden reaktion", vurderede han.  

Christian Fink Hansen var især bekymret for, at der politisk vedtages en yderligere stramning af gul kort-ordningen, der har været det værktøj, som typisk er taget i brug. Særligt soholdere kan blive ramt af yderligere stramninger.

Han langede i samme ombæring ud efter opgørelsesmetoderne for antiobiotika:

"Jeg mener, vi i dansk svineproduktion er en kæmpe succes, hvis vi lykkes med at udfase medicinsk zink i juni 2022 uden at vi efterfølgende ser en stigning i antibiotikaforbruget. Det ændrer bare ikke på, at der er en politisk beslutning om, at vi skal reducere antibiotika-forbruget med to procent om året målt i total tons. Det synes, vi også er en dum måde at regne på, da det ikke tager hensyn til udviklingens af produktionens størrelse. Det giver langt mere mindre at regne på, hvor mange doser bruger man pr. gris", sagde han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle