Svineproducenter har reduceret antibiotikaforbrug markant

Siden 2013 har danske svineproducenter skruet væsentligt ned for forbruget af præparatet tetracyklin. Også det generelle antibiotikaforbrug er faldet.

På trods af at danske svineproducenter i forvejen har et af de laveste medicinforbrug i verden, er det lykkedes at skrue forbruget endnu længere ned. Det viser nye tal fra Fødevarestyrelsen. Således brugte svineproducenterne 9,1% mindre antibiotika i første halvår af 2015 i forhold til samme periode sidste år.

Det skriver Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

"Vi har været på en lang rejse for at nå hertil, hvor vi er i dag. I den danske svineproduktion har vi over årene udviklet nye staldsystemer, højnet hygiejnen og generelt forbedret den måde, vi producerer svin på. Det har bragt os i absolut front, når vi taler om lavt medicinforbrug og god dyrevelfærd. Vi har i den grad vist ansvar og gør det stadig. Det er svineproducenternes hårde arbejde, der har fået os så langt," siger Claus Fertin, direktør i SEGES Videncenter for Svineproduktion (VSP).

Sammenligner man det danske antibiotikaforbrug med andre landes, så er Danmark sammen med Holland foregangsland, når det drejer sig om at have en stor, intensiv svineproduktion og samtidig et lavt antibiotikaforbrug.

"Når vi står nede i supermarkedet og skal vælge for eksempel bacon, så er der måske et par kroner at spare ved at vælge et produkt, der ikke er produceret i Danmark. Man skal bare som forbruger være klar over, at hver gang man vælger andet end dansk, så accepterer man også, at varen er produceret med et væsentligt højere antibiotikaforbrug," siger Claus Fertin.

Målet ikke nået

Selvom de 3500 danske svineproducenter under VSP sidste år meldte ud, at man inden udgangen af 2015 ville halvere brugen af tetracyklin, så vil det formentlig ikke være muligt at nå målet. Indtil videre har producenterne reduceret forbruget af præparatet med 20,5%, og det bliver svært at nå en halvering inden årets udgang.

"Ude i svinebesætningerne har både producenterne og dyrlægerne haft stort fokus på at skrue helt ned for brugen af tetracyklin eller finde alternative midler uden at gå på kompromis med fagligheden og dyrevelfærden. I Dyrlægeforeningen ønsker vi fokus på en revision af Gult Kort-ordningen. En udvikling af ordningen er det rigtige instrument til ikke bare at reducere for enhver pris – men på en intelligent måde, så vi i højere grad kan flytte forbruget væk fra humant uønskede præparater," siger Kristian Viekilde, der er formand for svinedyrlægerne i Den Danske Dyrlægeforening.

Gult kort skal forbedres

I løbet af den næste måned starter arbejdet hos myndighederne med at forbedre den nuværende Gult Kort-ordning. Her ser VSP og dyrlægerne en mulighed for at lave en intelligent ordning efter det princip, som Den Danske Dyrlægeforening foreslog sidste år.

Ud over at holde øje med mængden af antibiotika vil man også kunne øge incitamentet til at bruge præparater, der ikke udvikler resistens, der er problematisk for mennesker.

I dag får svineproducenter et 'gult kort', hvis de bruger mere end en politisk fastlagt mængde antibiotika. Forbruget måles i dag i vægt, men hos VSP vil man i stedet kategorisere de forskellige præparater ud fra andre parametre. Blandt andet hvor vigtige det enkelte midler er til behandling af mennesker.

SEGES Videncenter for Svineproduktion (VSP) har i samarbejde med praktiserende dyrlæger sat gang i en undersøgelse, hvor man i omkring 20 svineproduktioner overhovedet ikke bruger tetracyklin. Resultatet af denne undersøgelse skal gøre producenterne klogere på, i hvilke situationer præparatet kan undværes, og hvornår det er nødvendigt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle