Svineproducenter leverer igen-igen: Ellemann, sæt i gang

Ugen på Spidsen: Årsmødet for svineproducenter blev brugt til at fremhæve danske svineproducenters prisværdige indsats for at nedbringe antibiotikaforbruget. Den hjemlige opgørelse i Vetstat bør dog justeres, mener ugens klummeskribent på Svin Plus.

Det er ikke sikkert, det er gået op for den brede befolkning, men landets svineproducenter gør noget bedre end stort set alle andre landes svinebønder.

Nemlig deres brug af antibiotika, som er den laveste blandt betydende svineproducerende nationer.

Det blev slået stort op på årsmødet for svineproducenter i Herning. Det Europæiske Lægemiddelagentur har i en rapport konstateret, at danske svineproducenter i perioden 2010-2016 har reduceret forbruget af antibiotika med 14 procent, når det opgøres på milligram anvendt pr. kg produceret dyr.

Det er hamrende godt gået - og noget som bør få alle politikere i landet til at klappe i deres hænder.

Det sker jo nok ikke - og den relativt nye fødevareminister har jo for ikke så længe siden strammet medicinreglerne og dømt colistin ude i håb om at leve op til MRSA-handlingsplanens målsætning om en reduktion i forbruget på 15 procent frem til udgangen af 2018.

Forbrug bør være forbrugte doser

Jeg har bemærket, at Seges Svineproduktion flere gange har forsøgt at sætte fokus på det urimelige i den måde, man opgør medicinforbruget på.

Som det er i dag, er opgørelsen hos Vetstat baseret på antal kg aktivt stof, der er brugt til behandling af grise, men Seges mener, den metode er unfair, fordi man bør registrere forbruget efter antal forbrugte doser og slet ikke fair, når colistins afløser, neomycin, vejer ti gange så meget som colistin.

Benytter man metoden med antal doser er forbruget i år faldet med seks procent - og dermed er man formentlig ved at være i mål med MRSA-handlingsplanen, hvis den ellers tillod forbrug målt på antal doser.

Det gør den som bekendt ikke - og Vetstat-data viser, at vi efter august måned ikke har rykket os ud af flækken i forhold til 2017. (Og det har vi så alligevel målt på antal dyr, da opgørelsen ikke tager højde for, at produktionen af grise er stigende i Danmark)

Hvad vil jeg så sige med det?

Blot at jeg deler tankerne om, at antibiotikaforbruget på landsplan (og det, der har pressens opmærksomhed!) bør opgøres på tilsvarende måde, som det bliver gjort på den enkelte besætning i form af antal dosis.

Så Ellemann, sæt i gang!

 

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle