Svineproducenter må i arbejdstøjet: Dødeligheden for pattegrise skal ned

Ugen På Spidsen: Pattegriseoverlevelsen skal op. Det er igen det tydelige budskab fra Seges Svineproduktion. Ved juletid var problemstillingen igen på nationalt tv, så der er al mulig grund til at smøge ærmerne op, mener ugens klummeskribent på Svin Plus.

Få timer før flæskestegen skulle i ovnen juleaften for 14 dage siden havde DR en artikel på deres hjemmeside, der gik i flæsket på den stigende pattegrisedødelighed, som svinesektoren har oplevet de seneste tre år.

Artiklen blev siden fulgt op af et tv-indslag, hvor svineproducenten Allan Gammelgaard gjorde sit til at forklare, at han og andre svineproducenter på ingen måde ønsker døde grise.

Men sektoren har et problem. Det er indiskutabelt, når overlevelsen hos staldens mindste grise år efter år i 10'erne kunne forbedres, men nu tre år i træk har været stigende.

Hvad enten det er management, kuldstørrelse eller noget tredje skal være usagt her, men derimod vil jeg her slå et slag for at få gjort noget ved sagen.

Seges Svineproduktion er selv gået offensivt ud for at tackle problemstillingen. I starten af december fik jeg en længere snak og skrev en artikel i LandbrugsAvisen med to af bestyrelsesmedlemmerne i Landbrug og Fødevarer Svin, som selv på egen bedrift mærker udfordringerne med at holde liv i pattegrisene, men som også har fået nye rutiner, der har gjort en forskel. 

Begge har klare ambitioner om at nedbringe dødeligheden.

Heri er måske kernen, at man på den enkelte bedrift får sat fokus på en højere overlevelse og sætter sig nogle mål.

I projektet PattegriseLIV, der for tiden kører for tredje gang, er det også erfaringen, at fokus på en given problemstilling som fx flere overlevende pattegrise gør en forskel, hvis besætningens medarbejdere formår at fastholde det fokus over en længere periode. 

Det skader heller ikke at sætte konkrete målsætninger for at få højnet overlevelsen. 

En ting er sikkert: Når vi nærmer os sommer, kommer der nye tal for pattegrisedødeligheden. Håbet må være, at den uheldige udvikling de senere år er vekslet til forbedrede tal. Hvis ikke er der garanti for, at svinesektoren igen kommer i medievridemaskinen.  

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle