Svineproducenter tjener ekstra på at udnytte tilgængelig viden - det kan blive dig

Ugen På Spidsen: Svineproducenterne mangler ikke nødvendigvis ny faglig viden. De mangler snarere at få taget den viden, som rådgivere, Seges, foderleverandører og universiteter allerede har frembragt, taget i brug i praksis, skriver ugens klummeskribent på Svin Plus.

Selv hos de bedste svineproducenter er der plads til forbedringer. Det kom frem på Fagligt Nyt, som Seges Svineproduktion netop har afholdt.

Det seneste års tid har otte sohold, der allerede havde en fin effektivitet, været samlet til et ekstra rådgivningsforløb i Seges-regi. Forløbet skulle vise, om yderligere oplysninger om "best pratice" kunne skubbe yderligere til effektiviteten.

Og det viste sig faktisk, at selv disse otte såkaldte barometerbesætninger kunne fintune deres produktion, pasning og foderstrategier, så de kunne spare omkostninger eller hæve effektiviteten yderligere.

Flere af de otte besætninger havde for eksempel skruet for højt op for mængden af lysin til de drægtige søer. Det fik de ikke gavn af, kun omkostninger.

Andre besætninger skulle have bedre opsyn med polte alder, størrelse og fedningsgrad frem mod løbning.

Alle besætninger har potentiale

Thomas Bruun, Seges, konkluderede i sit indlæg på Fagligt Nyt, at der i stort set alle besætninger er et potentiale for højere effektivitet og/eller lavere omkostninger ved at implementere den nyeste faglige viden.

Det viser, at danske svineproducenter ikke nødvendigvis mangler ny faglig viden. De mangler snarere at få taget den viden som rådgivere, Seges, foderleverandører og universiteter allerede har frembragt taget i brug i praksis.

Vi skal ikke holde op med at producere ny viden, men vi skal sætte mere ind på at få den viden vi allerede har ud at arbejde i alle besætninger.

Dér ligger en kæmpeopgave, ikke mindst set i lyset af den udfordring omkring arbejdskraft branchen står overfor.

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle