Svineproducenter vil gøre op med andelsånden
Forslag på Danish Crowns repræsentantskabsmøde vil gøre andelshavere til aktionærer.

Repræsentanter for en række store svineproducenter vil onsdag foreslå, at andelshavere i stedet bliver aktionærer, hvilket endnu engang sætter spørgsmålstegn ved, om Danish Crown skal være et A/S frem for et a.m.b.a. Det skriver Berlingske.

Med forslaget der vil blive præsenteret på Danish Crowns repræsentantskabsmøde i denne uge i Horsens, vil man fordele den del af egenkapitalen, der ikke står på navn, mellem svineproducenterne som aktier. En andel der svarer til omkring seks milliarder kroner.

Ifølge Henning Otte Hansen, seniorrådgiver på Institut for Fødevare-og Ressourceøkonomi under Københavns Universitet og ekspert i andelsselskaber, foreslår Danske Svineproducenter, at man skal tilbyde den ikke-fordelte formue til de landmand, der vil vokse i de næste fem år.

»De vil tage de seneste 100 års opsparede kapital og udlodde den til de få landmænd, der vil vokse. Det er til gavn for de store svineproducenter og vil svække de små. Det vil være et stort opgør med andelstanken, men måden at gøre det virker en anelse usolidarisk, synes jeg,« siger Henning Otte Hansen til Berlingske.

Seniorrådgiveren peger dog også på, at forslaget risikerer at tage opmærksomheden fra reelle løsninger, som kan forbedre svineproducenternes konkurrenceevne, og kan udhule Danish Crowns egenkapital, skriver Berlingske.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle