Svineprognoserne rammer desværre plet
Prognosemagerne ser ud til at ramme nogenlunde inden for målskiven, når det gælder svinepriserne.

2018 bliver ikke som jubelåret 2017.

Det stod allerede klart inden udgangen af 2017, da svinepriserne raslede ned, Kina-markedet var bragt i knæ, og udbuddet havde udsigt til at gå op i Europa.

Denne forudsigelse har vist sig at holde nogenlunde stik. I hvert fald ser prisprognoserne for slagtesvin og smågrise desværre ud til at ramme inden for målskiven fire måneder inde i året.

Ordet desværre er brugt, for prognoserne er ikke sat særlig højt i 2018.

Den beregnede notering for 1. kvartal for smågrise landede på 351 kr. mod prognosens 334 kr.

SPF-puljenoteringen og Nord-West-noteringen skulle lande på henholdsvis 380 og 369 kr. men endte over forventningen på henholdsvis 388 og 357 kr.

Tilsvarende for slagtesvin, hvor forventningen var 1,4 euro pr. kg på det tyske marked, og 8,75 kr. på det danske marked. Her har noteringerne også udviklet sig over forventningerne med henholdsvis 1,41 euro pr. kg og 8,9 kr. pr. kg.

Så langt så godt.

Med den seneste tids opbremsning i priserne, er det mere interessant at følge prisudviklingen her godt inde i 2. kvartal af året.

Der er i prognoserne udsigt til 425 kr. i puljeprisen (SPF region 2/3), 417 kr. for Nord-West-noteringen i 2. kvartal. Danske Svineproducenter opstiller disse smågrisepriser under forudsætning af, at slagtesvinene rammer 1,5 euro pr. kg. Som det ser ud i øjeblikket, skal slagtesvinene oppe sig, hvis prognosen skal opnås, da det aktuelle prisniveau efter det seneste fald blot er på 1,37 pr. kg.

Det samme gør sig gældende for Seges Svineproduktions prognose for slagtesvin, der er sat til 9,25 kr. i 2. kvartal mod det nuværende niveau på 8,90 kr., der kan kommer under pres efter det kraftige fald i Tyskland i denne uge.

For smågrisenes vedkommende ser forholdet mellem prognoserne og de realiserede noteringer mere realistisk ud.

Den beregnede notering flugter fint med prognosens 356 kr. i 2. kvartal mod det aktuelle niveau på 351 kr.

395 kr. lyder Nord-West-noteringen på i uge 18, mens der for kvartalet er en forventning om en notering på 417 kr.

SPF-puljeprisen overrasker igen i år positivt, da den med 430 kr. allerede er over forventningen for kvartalen, der lyder på 425 kr. Men sidste uges fald i smågrisepriserne må bekymre svineproducenterne.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus "Ugen på spidsen" sætter Søren Tobberup og Morten Thomsen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet SVIN og SVIN Plus, planteavlsugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle