Tæt samarbejde har løftet grise pr. årsso fra 27 til 41 - nu er gården solgt

Hvad gør man, når man som sygeplejerske pludselig står med ansvaret for en bedrift med 740 søer, men ikke har erfaring med landbrugsdrift eller svineproduktion?

Efter en skilsmisse stod Elisabeth Bruhn i 2015 med ansvaret for driften af Lauesgaard med personale og 740 søer i staldene.

Situationen blev drøftet i gårdrådet, hvor bl.a. økonomikonsulent Morten Dahl Thomsen, Sagro, og dyrlæge Pia Conradsen, Svinevet, deltog.

Anbefalingen blev hurtigst muligt at ansætte en driftsleder, der kunne overtage ansvaret for svineproduktionen.

»Vi var klar over, at det ikke var alle, der kunne udfylde den rolle«, fortæller Elisabeth Bruhn.

I ansøgerfeltet var ungarnske Richard Szarvak, der havde arbejdet 14 år på en svinebedrift i området. Han lagde vægt på orden og systematik, hvilket tiltalte ejeren.

I fællesskab fik ejer og driftsleder opbygget et tæt samarbejde, der efterhånden også gav Richard Szarvak indsigt i økonomien på bedriften, der i begyndelsen var anstrengt.

»Ved fælles hjælp og Richards engagement begyndte vi at se fremgang«, beskriver Elisabeth Bruhn.

Opgaven med af få besætning og personale på vinderkurs var ikke nem, men driftslederen fik frie hænder til at ansætte og afskedige personale.

»De fleste ansatte har jeg fundet gennem mit netværk i Ungarn, men de har ikke haft erfaring med grise«, fortæller Richard Szarvak.

Efter hans tiltræden i januar 2016 går effektiviteten frem fra 27 grise pr. årsso til i dag over 40.

Elisabeth Bruhn roser driftslederens sans for rettidig omhu.

»Vi kan begge lide at være på forkant, men det er Richard, der gennemfører det i praksis«, understreger hun.

Han har også ansvaret for at bestille foder og for at sælge smågrise, ligesom han brugt Morten Dahl Thomsen og Pia Conradsen som sine sparringspartnere. Gennem det samarbejde har han fået indblik i bedriftens økonomi.

»Det økonomiske aspekt har været spændende for mig at få indblik i«, siger Richard Szarvak, der erkender, at det både har været en udfordring og en hobby for ham at få produktionen til at køre.

»Vi producerer 50 procent flere smågrise i dag, end da jeg begyndte her for fem år siden«, siger driftslederen med stolthed i stemmen.

Nu er gården solgt - og Richard skal videre

Egentlig så Elisabeth Bruhn gerne Lauesgaard ført videre af sine børn. Hun synes blot ikke, at de betingelser, landbruget og svineproduktionen har i Danmark, er tilstrækkeligt gode til at satse så meget, som det ville indebære.

Et salg var derfor en af de fire scenarier Elisabeth Bruhn og hendes børn undersøgte, og det var den løsning, de endte med at vælge. 1. august 2021 træder nye ejere til.

Det fik Richard Szarvak besked om 30. juni, da salget var en realitet.

»Jeg vidste måske godt, at det kunne komme på et tidspunkt, men jeg er glad for, at jeg ikke fik noget at vide, før det hele var faldet på plads«, siger den nu snart forhenværende driftsleder.

Elisabeth Bruhn håber på Richards vegne, at han finder et job, hvor der bliver mulighed for, at han kan udnytte sit talent for både personale og grise.

»Jeg ønsker for ham, at han får en lignende chance for at bygge en besætning, et personale og en produktion op fra bunden. Det har han talent for«, lyder det fra Elisabeth Bruhn.

Richard Szarvak har heller ikke planer om at forlade svinebranchen, men har dog visse krav til en kommende arbejdsplads.

»Hvis der er for meget rod, og ejeren ikke er indstillet på at gøre noget ved det, så skal jeg ikke ansættes der«, fastslår han.

Drømmejobbet kunne være en god blanding af personaleledelse, oplæring og udvikling af en produktion, gerne sammen med et økonomisk ansvar.

Faktaboks

Fra 27 til 41 grise/årsso:

  • Effektivitet: Mens Richard Szarvak har haft ansvaret for produktionen, er effektiviteten steget fra 27 til 41 grise pr. årsso.
  • Smågrise: Antallet af solgte smågrise er tilsvarende steget fra 19.000 til omkring 27.000, som forventes i indeværende år. 
  • Gårdråd: Morten Dahl Thomsen, Sagro, og Pia Conradsen, Svinevet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle