Tør du arbejde med at reducere zink?
Svinekonsulent opfordrer producenter til at forsøge med reduceret mængde zink i fravænningfoderet - men sørg for at formalia er på plads.

Rie Krukow, svinekonsulent, LMO

I dag er det lovligt at tilsætte 2.500 ppm veterinær zink til fravænningsfoder, som må anvendes i de første 14 dage efter fravænning. Denne mulighed ophører dog senest sommeren 2022 i hele EU.

Flere af mine kunder arbejder med at fase veterinær zink ud af smågrisefoderet, ved enten at reducere mængde eller periode – måske begge dele.

Jeg mener det er fornuftigt, at I arbejder med udfasning, så I får erfaring med, hvad der sker i jeres besætning – og erfaringer med hvordan I håndterer de udfordringer, som udfasning af veterinær zink medfører. 

Når I arbejder med udfasning, er det vigtigt at dyrlægen involveres, da den måde I reelt anvender veterinær zink skal stemme overens med dyrlægens ordinering af veterinær zink.

Nedenfor er eksempler på ordineringstekster.

Seks gode råd til at lette overgangen til zinkfri fravænning Svin Mandag 24. juni 2019 · 12:52

TO Eksempler

1. Eksempel på nuværende ordinering:
Fravænningsfoder tilsættes 2.500 ppm zink og anvendes i 14 dage efter fravænning = der SKAL anvendes nøjagtig 2.500 ppm veterinær zink i nøjagtig 14 dage.

2. Eksempel på formulering som lovliggør brug af mindre mængde zink (Fødevarestyrelsens hjemmeside): 
Fravænningsfoder tilsættes X ppm zink som anvendes i højest Z dage. Foderskifte til foder uden veterinært zink foretages gradvist over Z dage når grisen vejer Y kg
Eks.: Fravænningsfoderet SKAL tilsættes 2.000 ppm veterinært zink i højest 14 dage. Foderskifte til foder uden veterinær zink foretages over fire dage når grisene vejer 8 kg.

Jeg har deltaget (som bisidder) i et kontrolbesøg under den seneste kampagne vedrørende brug af veterinær zink, og ordvalg i ordineringen var et emne, der blev drøftet meget.

Snakken om ordinering har ført til denne artikel, da jeg mener det er vigtigt, at I aftaler nøje med dyrlægen hvordan I håndterer udfasning af zink – både for at få et godt resultat i stalden og for at undgå sanktioner ved kontrolbesøg.

Områder der kræver opmærksomhed

Øvrige vigtige områder i skal være opmærksomme på i forbindelse med brug af veterinær zink:

  • Når en sæk med veterinær zink er åben, skal den opbevares i en lukket beholder.
  • Forbrug af zink skal registreres på lige fod med al anden medicin.
  • Der findes to produktnavne (afhængig af leverandør) med veterinær zink, og det er vigtigt, at dyrlægen benytter det produktnavn i ordineringen, som også anvendes i foderet.
  • Både hjemmeblandere og indkøbere af færdigfoder skal være opmærksomme på, at ordinering af veterinær zink skal stemme overens med virkeligheden.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle