Tør du tage chancen: Skal jeg sælge 30 kg grise eller fede op?

De seneste store prisstigninger for slagtesvin byder på et oplagt spørgsmål for integrerede svineproducenter: Skal smågrisene sælges eller fedes op? Før du beslutter dig, kræver det overblik over en lang række faktorer.

Af Nikolaj Stidsen, konsulent, LMO svinerådgivning

Selvom året er startet svagt, har de sidste to ugers historiske prisstigninger på slagtesvin givet næring til håbet om, at vi i dansk svineproduktion kan få et 2019 med et godt resultat.

Tilsvarende er håbet om, hvad fremtiden kan bringe hen over sommeren, når priserne stiger med den hastighed, stort.

I kølvandet på den stigende notering er også priserne på puljemarkedet for smågrise steget kraftigt og ligger lige nu ca. 80 kr. over den beregnede notering. For bare et halvt år siden så vi, at niveauet var omvendt.

Som integreret producent skal man holde tungen lige i munden i dette ekstremt svingende marked for smågrise. For spørgsmålet byder sig helt naturligt: Skal mine smågrise sælges, eller skal de sættes ind i stalden?

Dan dig et overblik

Der er ingen tvivl om, at der er mange faktorer, man skal forholde sig til, hvis man skal have regnestykket til at gå op.

  • Hvad er foderprisen?
  • Hvad er foderforbruget?
  • Hvad er de øvrige variable omkostninger?
  • Er der korn i siloen, eller skal det købes til dagspris?
  • Er der en kontrakt på færdigfoder som skal overholdes?
  • Og vigtigst af alt – hvad er noteringen på slagtesvin om tre måneder?

Hvis man forholder sig aktivt til disse forhold på sin egen bedrift, så er det også muligt at definere, hvornår den potentielle fortjeneste ved at fede slagtesvinene op bliver så lille, at man skal overveje at sælge grisen ved 30 kg i stedet.

Det er på den lange bane ikke nemt at tilpasse sin svineproduktion efter prognoser på slagtesvin og kornpriser, når der går ca. 10 måneder fra inseminering af soen til grisen sendes på slagteriet.

Men på den korte bane kan det give mening at hjemtage en gevinst hurtigere ved at sælge en mængde 30 kg. grise, når puljeprisen er så høj, at dækningsbidraget i slagtesvinestalden i bedste fald er yderst begrænset.

Sæt derfor tal på din egen grænse for, hvornår du vil sælge grisen ved 30 kg i stedet for at beholde den – så er du klar til at tage en beslutning, den dag prisen er rigtig.

Aktuelle tal

Helt aktuelt, med nogle gennemsnitspriser og omkostninger:

Prisen på 30 kg puljegris:  470 kr.
Foderpris: 1,70 kr.
Foderforbrug: 2,80 Fe pr. kg tilvækst
Øvrige variable omkostninger:  13 kr.
Prognose for slagtesvin i 3 kvartal: 11,55 kr., inkl efterbetaling
Anslået DB: 110 kr.

Hvis foderpris og foderforbrug begge stiger med 0,1, falder DB med ca. 40 kr. Hvis afregningsprisen for 4. kvt. er -0,50 kr., så falder DB med ca. 40 kr. Kan du få et tillæg på smågrisene, falder DB.

Derfor skal du kende din egen aktuelle fremstillingspris på et slagtesvin.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle