Tag ingen chancer med det sidste foderkorn fra siloen

Det sidste korn fra en besværlig og våd høst har ikke samme kvalitet som det første.

Af Peter Jakobsen, konsulent, LandboNord SvineRådgivning

Vær opmærksom på, at en besværlig og våd høst ikke giver sikkerhed for lagerfast korn. Derfor skal der være fokus på det sidste korn, der hentes ud af silo eller planlager.

Med en fornuftig økonomi i at producere grise, skal man ikke tage chancer med den sidste rest korn i siloen.

Er der ved lugt eller syn den mindste mistanke om, at kornkvaliteten ikke er i top, så bør man overveje en ekstra rensning af kornet, eller helt at kassere den sidste rest korn.

Tjek kornkvaliteten

Ved køb af nyt korn er det vigtigt ved levering at tjekke om kornkvaliteten er i orden.

Udtag en repræsentativ kornprøve af leveringen, og placer den på en varm radiator. Med varme frigives hurtigere dårlig lugt af kornet, således man kan afvise dårlige kornpartier, inden det kommer ind til grisene og koster dyr produktivitet.

Det er vigtigt at lave en temperaturmåling i kornlageret og en vandbestemmelse i kornet de kommende måneder for at sikre, at kornet forbliver lagerfast.

Hvis temperaturen i kornet f.eks. er 12 grader C˚, så skal kornets vandprocent være under 14, for at kornet er lagerfast. 

Ved oplagring af korn kan der opstå varme og fugtige lommer i kornet både i planlagre og i siloer. Derfor er det vigtigt, at man minimum en gang om måneden belufter kornet med kølig og tør luft.

Med kølig luft kan eventuelle dannelse af varmelommer i kornet fjernes, her kan skimmel og mugsvampe let udvikle sig til giftige toksiner for dyrene. I fugtige perioder er det vigtigt at kontrollere, at der ikke trænger fugt ind i kornlagre eller i luftkanalerne under kornopbevaringen.

De senere år er der set eksempler på fund af toksiner fra mug- og skimmelsvampe i kornet, og det koster mange penge i mistede produktionsindtægter og ekstra omkostninger for tilsætning af toksinbinder.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle