Thomas drømte om en økologisk gård - og fik den

Thomas Bertram vil være økolog - 1. januar fik han papir på, at han ejer en gård. Han er allerede i fuld gang med at opbygge sin kommende sobesætning på 110 søer.

I starten af november tog 26-årige Thomas Bertram for alvor fat på sin karriere som økologisk svineproducent.

9. november modtog han de første polte fra Bo Kibsdals avlsbesætning. Poltene skal være grundlaget for hans kommende 110 søer store besætning, som han er ved at etablere farefolde til rundt om ejendommen øst for Brønderslev, som han formelt overtog ved årsskiftet.

LandbrugsAvisen besøgte Thomas Bertram første gang ved et uddannelseskursus på Dalum Landbrugsskole for kommende produktionsledere for godt et år siden. Dengang var drømmen at blive økolog - og det spor har han forfulgt med overtagelsen af den nordjyske svinegård, selv om det har holdt hårdt.

»Det var meningen, at jeg skulle leje noget jord for at starte en økologisk produktion. Men i februar 2016 fandt jeg den her ejendom, som jeg kunne købe, kun et par km fra mine forældres gård. Udgangspunktet var, at jeg ikke havde mulighed for at låne penge, og det var også tæt på, at det ikke kunne lade sig gøre, men Mercur Bank troede heldigvis på mit projekt,« siger den unge landmand.

Han har hidtil ikke haft erfaring med økologisk produktion, men har for ud for beslutningen besøgt en del økologiske besætninger.

»Så jeg skal bare arbejde mig ind på tingene. Jeg vil gå efter optimeringer - for det er der også plads til i den økologisk produktion i forhold til dyrevelfærd. Jeg vil arbejde for at blive blandt de 25 procent bedste, så bliver det rigtig sjovt,« siger han.

Passer det hele selv

Med 110 søer på marken kan han godt klare opgaverne selv med pasningen - og det er lige efter planen.

»Jeg har set mig selv som en barriere som ejer, fordi jeg ikke ved, om jeg kunne passe en gård med 10 ansatte. Her er presset et andet, og jeg er glad for, at jeg er startet på det her niveau,« siger Thomas Bertram.

Han har udviklet en faringsvogn, som skal løfte dyrevelfærden, og viser erfaringerne med vognen sig at være gode, så erklærer han sig villig til - over tid - at få flere økologiske søer.

»Om 10 år, så har jeg nok fået lidt flere søer. Jeg vil gerne have nogle ansatte, sådan at jeg også kan holde fri i weekenderne,« siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle