Tidligere svineformand har aldrig præsteret bedre i stalden - men nu vil han sælge gården

Svineproducent Ole Kjær, der tidligere bl.a. har været formand for SvineRådgivningen, har sat sin svineejendom til salg. 32 år som selvstændig må være nok, mener han.

For blot et par uger siden var svineproducent Ole Kjær indlægsholder ved et Seges-arrangement, hvor han fortalte om, hvordan han har opnået gode reproduktionsresultater i sine stalde.

Derfor kom det nok som en overraskelse for de fleste, at han i sidste uge satte sin svinebedrift ved Ringkøbing til salg hos EDC for 52 mio. kr.

I pakken får man en smågriseejendom og et sohold på 1.290 søer. Desuden følger 145 hektar jord med, og ifølge mægleren, Jan Visitsen fra EDC Videbæk, er det en topejendom, der er kommet på salgsmarkedet.

"På en skala fra et til ti Oles ejendom en klar 10'er", siger den vestjyske ejendomsmægler.

Ikke nem beslutning

Beslutningen om at sælge har været svær at tage. Det høres tydeligt på stemmeføringen hos Ole Kjær, når talen falder for baggrunden for det forestående salg:

"Er det tid til at sælge, ja, det ved vi ikke, om det er, men min kone og jeg har bestemt, at vi skulle have ejendommen afhændet, inden jeg blev 65 år. Mon ikke vi kan få den solgt inden for de næste fem år", siger Ole Kjær, der i år rammer det skarpe hjørne med et sekstal forrest.

Parret har to børn, men ingen af dem har ønsket at føre bedriften videre.

"Vi har to piger, men hverken de eller deres familier har haft lysten til at køre bedriften videre. Det havde selvfølgelig været første prioritet, hvis de ville overtage. Jeg har heller ikke ønsket at ansætte en driftsleder til at passe gården, for jeg ved med mig selv, at jeg ikke kan lade være med at dukke op og blande mig i driften", siger en ærlig Ole Kjær.

Gennem en årrække havde Ole Kjær ikke nok i bare at drive en svinebedrift. Han var engageret i faglige og politiske sammenhænge og var indtil for et par år siden formand for SvineRådgivningen, medlem af bestyrelsen i Vestjysk Landboforening og formand for leverandørforeningen i Videbæk Biogas.

Men gennemsnitlige resultater på bedriften fik ham for fire-fem år til at skifte spor og satse 100 procent på driften derhjemme.

Det gav hurtigt resultat - bl.a. med en førsteplads blandt de bedste svineproducenter, der får rådgivning hos SvineRådgivningen og en kåring som årets smågriseproducent på landsplan.

Derfor afleveres en bedrift i topform.

"Jeg kan aflevere en bedrift på toppen. De seneste fem år har driften aldrig kørt bedre, og det er opnået, siden jeg valgte at bruge al min tid på gården og ikke på andre tillidserhverv", siger Ole Kjær, der aktuelt præsterer over 39 grise pr. årsso og dermed er i den absolutte top i Danmark for effektivitet.

Her ikke travlt med at stoppe

Fremtidsplaner er han også klar til at give sig i kast med, den dag gården er solgt.

"Jeg har nogle idéer til, hvad jeg skal lave. Dem vil jeg godt holde for mig selv indtil videre, men jeg er sikker på, at der er behov for en pensioneret landmand", siger han kryptisk.

Samtidig understreger han, at det ikke haster med at sælge gården.

"Det er altså ikke fordi, vi tripper for at komme væk fra gården", siger Ole Kjær, der er klar til at møde op i stalden, indtil der er fundet en køber, og han er også villig til at hjælpe en køber godt i gang.

Faktaboks

Inger og Ole Kjærs gård

  • Overtager i 1989 Østergaard, der er hustruen Ingers fødehjem. Bygger til 180 søer.
  • I 2001 overtages naboejendom med 200 søer. Siden samles søerne på den ene ejendom, mens smågrisene samles på den anden.
  • Udvider senest i 2018 med yderligere farestier til den nuværende produktion på 1.290 søer.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle