Tilsætningsstof giver valuta for pengene
Konsulent: Vær åben overfor nye tilsætningsstoffer til foderet.

Devigain er et tilsætningsstof, der består af aminosyrer bundet til sukkermolekyler. Derved frigives de først i tyndtarmen i stedet for i som normalt i mavesækken. Det betyder, at grisen kan udnytte tilsatte aminosyrer bedre.

Irske Devenish har udviklet produktet og anbefaler, at man reducerer indholdet af råprotein cirka to procentpoint, når man tilsætter Devigain.

»Det betyder, at indholdet af sojaskrå kan reduceres fra cirka 19 til cirka 14 procent i en typisk slagtesvineblanding. Det er ret markant«, forklarer Mogens Bækgaard, SvineXperten.

Når der er mindre protein i foderet, skulle man forvente lavere tilvækst og kødprocent og et højere foderforbrug.

Men da Mogens Bækgaard selv var med til at teste Devigain i Danmark i to slagtesvine-besætninger, fandt man en statistisk sikker reduktion i foderforbruget, men uændret tilvækst og kødprocent.

Det er for Mogens Bækgaard bevis for, at Devigain har effekt.

Når foderet indeholder mindre råprotein, er der også mindre uudnyttet kvælstof for grisen at udskille. Det forklarer et lavere vandforbrug og dermed en mindre mængde gylle at opbevare og transportere.

God økonomi

Han vover også at sætte økonomi på nogle afledte effekter af Devigain.

For eksempel forventer han en procentpoint lavere dødelighed, lavere vandforbrug og dermed mindre gyllekørsel, billigere håndtering af gyllen i biogasanlæg og op til 25 procent mindre harmoniareal.

Det er forbedringer, han dels har set i det danske forsøg, dels bygger på information fra Devinish.

»Den økonomiske værdi vil være forskellig fra bedrift til bedrift, og afhænger blandt andet af foderprisen, men en gevinst mellem 15 og 25 kr. pr. slagtesvin er realistisk«, mener Mogens Bækgaard.

Værdien af at kunne klare sig med et mindre harmoniareal, har Mogens Bækgaard fået verificeret af en planteavlskonsulent.

Devigain skal tilsættes med en procent til slagtesvinefoderet. Omkostningen hertil er fratrukket den forventede gevinst i regnestykket herover.

Mindre sojaskrå

En anden fordel ved Devigain er, at forbruget af sojaskrå falder fra over 40 kg til under 30 kg pr. slagtesvin.

Skalerer man det op til hele Danmarks produktion af slagtesvin, betyder det, at behovet for at importere sojaskrå falder med omkring 250.000 ton årligt.

Faktaboks

Devigain

  • Fodertilsætningsstof.
  • Aminosyrer bundet til sukkermolekyler, så frigivelsen først sker i tarmen.
  • Giver bedre udnyttelse af tilsatte aminosyrer.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle