Tjek af foderkasser afslørede merforbrug på 75 FE pr. årsso
Tag et stykke papir i hånden og gå rundt i din sostald og noter, hvad samtlige foderkasser står på.

Af Keld Sommer, svinerådgiver, Gefion

Har du nogensinde taget et stykke papir i hånden og gået rundt i din sostald og noteret, hvad samtlige foderkasser stod på?

Det er en god øvelse, og en måde du kan kontrollere, om I rent faktisk følger den plan I har lagt i de enkelte staldafsnit. Har du vådfoder i stalden er øvelsen den samme, det foregår bare siddende på kontoret.

Jeg var på rådgivningsbesøg i en besætning, hvor foderforbruget lå på 75 FE pr. årsso over det teoretiske foderforbrug, vi kan regne os frem til, det burde ligge på.

Med de nuværende relativt  lave foderpriser koster det 90.000 om året i soholdet, der er på ca. 800 årssøer.

Her lavede vi øvelsen, hvor vi gik rundt og noterede samtlige foderkassers indstillinger.  Vi satte det hele ind i et regneark og kunne konstatere hvor overforbruget opstod:

1. Når der blev taget søer ud af de stabile grupper i drægtighedsstalden, hvor søerne bliver fodret via gulvfodring blev der ikke konsekvent justeret på foderkasserne, mest på grund af forglemmelse og manglende forståelse for at det rent faktisk betyder noget.

2. Fra fravænning til løbning blev der givet 1,5 FE pr. so mere, end vi havde aftalt.

3. Gylte blev overfodret med 10-15 procent i drægtighedsperioden.

Start med at få det teoretiske foderforbrug på dit sohold beregnet. Det er afhængigt at holddriftssystem og effektivitet og dit system for indslusning af nye avlsdyr.

Med beregningen kan du se, hvad foderforbruget bør ligge på, hvis du følger de generelle anbefalinger.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle