Topbesætning ændrer arbejdstider - vil øge overlevelse af pattegrise
Der er folk på arbejde fra kl. 5 til 19.30. Forskudt arbejdstid sikrer, at der er opsyn med dyrene i flere timer i døgnet end hidtil og særligt fokus på overlevelse af pattegrise.

Af Keld Sommer, Svine og Byggerådgiver, VKST

I en sobesætning på 1.200 årssøer ønsker man at rykke på pattegriseoverlevelsen. Det skal vel at mærke gøres uden at øge antallet af arbejdstimer, men ved at fokusere indsatsen direkte på, hvilke tidspunkter, der er mest brug for indsats fra medarbejderne. Det prøver vi, at lykkes med ved at indføre forskudt arbejdstid på de tre største faringsdage.

Besætningen producerer på et højt niveau med over 38 fravænnede grise pr. årsso. Kuldstørrelsen i besætningen er over 20 totalfødte pr. kuld, og man er allerede nu gode til at sikre et lavt antal dødfødte på 1,3 grise pr. kuld.

Motivation for ændringerne ligger derfor primært i at kunne sænke dødeligheden på de levendefødte grise.

Start kl. 05.00

Besætningen har aftenlukning hver dag. Aftenlukning har indtil nu bestået i at lave faringshjælp og at sikre, at der ikke er sket uheld i stalden, som eksempelvis et sprængt vandrør eller lignende. Aftenvagten fortsætter uændret, selvom der indføres forskudt arbejdstid.

Den forskudte arbejdstid indføres på de tre dage af ugen, hvor størstedelen af faringerne ligger. Medarbejder 1 møder ind kl. 05.00 og der er en helt skemalagt plan for hvilke opgaver der skal udføres og hvordan de skal udføres.

  1. Tage de absolut mindste og kolde nyfødte grise i varmekasse
  2. Give fødselshjælp
  3. Splitmalke alle nyfødte kuld hvor de største grise spærres inde i hulerne i 45 minutter.
  4. Fodre pattegrise i farestalden.
  5. Kl. 06.00 fødselshjælp igen
  6. 06.15 Splitmalkning slut alle grise lukkes ud til soen.

Derefter går medarbejderen videre med sine faste rutiner i stalden. I dette tilfælde arbejder den pågældende medarbejder i løbe og drægtighedsstalden.

Den faste farestaldsansvarlige møder kl. 07.00 og overtager herefter pasningen i farestalden.

Personen der er mødt ind kl. 05.00 holder fyraften 2 timer tidligere den dag.

Anden person møder 12.30

Kl. 12.30 møder der en anden medarbejder. Denne medarbejderlaver sine normale rutiner indtil kl. 15.30 hvor der, udover de andre arbejdsrutiner er tilsvarende skemalagt arbejde på samme måde som om morgenen.

  1. Fødselshjælpsrunde minimum hver time
  2. Fodre pattegrise kl. 17 og 19
  3. Lave ammesøer med de overskudsgrise der er fra morgenfaringer.

Kl. 19.30 fyraften.

Det bliver spændende at se hvordan resultaterne udvikler sig efterhånden som den forskudte arbejdstid har været implementeret i nogle uger.

 

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle