Tre faldgruber for vådfodringsanlægget du skal undgå
Har du styr på dit vådfodringsanlæg? Du har købt et anlæg til passe (fodre) grisene, og så skal du huske at passe anlægget.

Af Gitte Hansen, svinerådgiver, VKST

Mange har investeret i et vådfodringsanlæg, som et godt supplement til at styre fodringen i svinestalden.

Populært kan man sige: du har købt et anlæg til passe (fodre) grisene, så skal du huske at passe anlægget!

Desværre ser vi i dagligdagen flere faldgruber i opsætning og brug af vådfodringsanlæg.

Opblandingstid før udfodring

Fremstilling af et mix, som skal udfodres, tager ca. 30-45 min. afhængig af mængden og kapacitet på anlægget.

For at være sikker på, at foderet er klar til udfodring, inden man kommer i stalden, opblandes morgenfoderet ofte en-to timer før udfodring. Det bevirker, at hele fodersuppen står og fermenterer og taber den tilsatte mængde lysin og treonin.

Det vil sige at foderet mangler byggesten (aminosyrer) til at få grisene til at vokse.

Derfor skal du tilpasse så udfodringen startes, så snart opblandingen er slut.

Korrekt recirkulering tager tid

Inden udfodring skal du sikre, at der recirkuleres korrekt.

Der er behov for to gange recirkulering af den mængde, som har stået i rørene siden sidste fodring. Dette skal ske for at sikre ensartet opblanding af foderet.

Hvis der kun recirkuleres en gang, kommer der kun nyt foder ud i strengen, mens alt foderet fra rørstrengen kun opblandes i tanken. Derfor er der behov for endnu en recirkulering.

Hvis der er flere strenge med samme fodertype, så skal denne recirkuleringen kører i alle strenge. Derefter recirkuleres den streng, som skal udfodres en enkelt gang blot for at sikre, at der ikke bundfældes i rørene. Det er min erfaring, at recirkuleringen ofte er reduceret for at spare tid.

En endnu større fejl kan opstå, hvis der er flere strenge, og man kun vælger at recirkulere en streng ad gangen og derefter udfodrer, så vil den sidste streng få en stor mængde gammelt foder, som har stået i rørene siden sidste fodring og dermed mangle en del syntetiske aminosyrer.

Fordeling af fodertider

Vil du opnå den bedste daglige foderoptagelse til dine slagtesvin, så skal du fordele de daglige fodringer ud over døgnet, fx kl. 6-12-18-24.

Vi ser en positiv effekt ved at have en jævn fordeling (med 6-8 timers mellemrum) fremfor at samle fx fire fodringer med kun fire timers mellemrum, som kunne være kl. 7–11–15–19. Så er der faktisk hele 12 timer mellem aften- og morgenfodring, hvilket giver en skæv fordeling i ædelysten.

Mange har valgt at have aftenfodringen afsluttet inden kl. 20 for at fange eventuelle fejl på anlægget inden natten. For hvis anlægget melder fejl ved den sene fodring, så er morgenfodringen heller ikke klar.

Her er mit råd: lav regelmæssig service på anlægget for at sikre stabil drift. Lav en sikker procedure for tjek af råvarer, så fejl ikke opstår som mangel på komponenter.

Husk: hvis anlægget skal kunne servicere dine grise, så skal du servicere anlægget.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle