Tre gode råd til godt drikkevand for grisene

Mængden af vand og kvaliteten af drikkevandet er overordnet set de vigtigste parametre.

Britiske AHDB har netop publiceret en guide til, hvordan landets svineproducenter kan sikre en korrekt drikkevandsforsyning med høj kvalitet.

Der er stor variation på kvaliteterne af dansk og udenlandsk vand samt på lovkravene omkring vand og vandtildeling, men der er imidlertid flere pointer fra manualen, som også gælder for danske svineproducenter.

Grisenes vandindtag er nemlig direkte forbundet med deres foderindtag, og grisene har derfor brug for konstant adgang til rent og velsmagende drikkevand.

Enkle ændringer i drikkevandsystemerne kan derfor betyde alverden for grisenes sundhed og vækst.

Mængden af vand og desuden kvaliteten af drikkevandet er overordnet set de mest afgørende aspekter, og derfor er der en række af opmærksomhedspunkter, som bør tilgodeses.

1. Biofilm i rørene kan have dødelig effekt

Ifølge AHDB-guiden viser vandprøverne fra udlandet ofte, at selvom vandet er rent, når det først lander i systemet, så kan bakterieindholdet stige på sin vej ud til vandstationerne.

Ifølge Irene Drews Henriksen, svinerådgiver hos VKST, er dette problem langt fra unormalt i Danmark.

Hun forklarer, at det forhøjede bakterieniveau skyldes biofilm inde i rørene.

”Biofilm ophober sig i rørene, og ophobningerne kan løsrives af sig selv. Hvis dette sker, risikerer man, at der ender en masse bakterier ude hos grisene, hvilket kan have en dødelig udgang for grisen”.

”Det er meget, meget vigtigt at rense sine vandrør en gang i mellem”, forklarer hun og fortsætter:

”Det er mest optimalt, hvis systemet renses ved hver rotation, det vil sige hver gang stalden vasket/klargøres til nyt hold”. 

Den bristiske guide anbefaler, at det alle dele af systemet, som skal rengøres og spules, herunder ventiler, trug, rør og varmetanke.

Biofilm er desuden uønsket, fordi det kan sænke gennemstrømningen eller forsage blokader i rørene. 

Alternativt kan man tilsætte specielle syrer til vandet, som reducerer opbygningen af biofilm.

2. Vælg den rigtige syre

Irene Drews Henriksen forklarer, at anvendelsen af syre til at undgå biofilm efterhånden er blevet et fokuspunkt for danske svineproducenter.

Dog kniber det endnu med at få det ind i den daglige arbejdsrutine:

”Man skal dog huske at få det gjort”, konstaterer den sjællandske svinerådgiver.

Hvis der anvendes syre i vandsystemet, er det ifølge AHDB-guiden vigtigt at få analyseret vandets indhold af mineraler. Regionale variationer i mineralindholdet kan nemlig betyde forskellige behov for syre.

”På det danske marked er der dog mange gode produkter, som i første omgang ikke kræver en omfattende vandanalyse. Vandanalysen kan derfor anvendes, hvis der forsat er problemer med vandets kvalitet”, forklarer Irene Drews Henriksen.  

”Syren er baseret på at fjerne den mikrofilm, der er, og få renset rørene, uden at man skal skille vandrørene ad”, forklarer hun og fortsætter:

”Man bør dosere efter den mængde af vand, der bruges, og antallet af grise, som drikker”.

3. Sørg for korrekt gennemløbshastighed

Der kan være store trykforskelle ved de forskellige vandtildelingssteder.

Typisk kan der være problemer omkring de steder, hvor mange rør samles eller kobles sammen. Det er vigtigt, at man tilpasser disse variationer og sørger en korrekt gennemstrømningshastighed på drikkeventilerne, understreger Irene Drews Henriksen.  

Strømningshastigheden er simpel at bestemme ved hjælp af en stor målekande og et ur.

AHDB-guiden anbefaler, at man kontrollerer trykket ved vandstationerne tættest ved og længst fra hovedvandforsyningen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle