Tre gode råd til at opnå et rettidigt foderskifte
Omkostninger til at producere 1 kg gris i klimastalden kan i væsentlig grad effektiviseres ved at sikre rettidigt foderskifte.

Af Nikolaj Stidsen, svinekonsulent, LMO Svin

Der er ofte meget fokus på at sikre den rigtige foderpris, når der skal handles foder eller råvarer, men det er ikke den eneste måde at arbejde med en lavere foderpris.

Omkostninger til at producere 1 kg gris i klimastalden kan i væsentlig grad effektiviseres ved at sikre rettidigt foderskifte imellem de forskellige blandinger, som vi har til rådighed.

Vi skal ikke bruge for meget af det dyre foder, men på den anden side skal vi også bruge det, der er nødvendigt for at få grisene til at trives bedst muligt.

Her er tre gode råd.

1. Sortering

Grisene klarer sig bedre, når de er sammen med andre i samme størrelse, og derfor bliver de oftest sorteret efter størrelse ved indsættelse i klimastalden.

Den variation, der så kommer imellem stierne, kan vi bruge aktivt. Der kan varieres på, hvor lang tid de enkelte stier går på startfoderet, inden der skiftes til blanding 2. De største kan måske nøjes med at få den dyre blanding i otte dage, mens de mindste skal have 14 dage eller mere.

En ekstra variation til denne strategi kunne være, at man ikke tilpasser startblandingen til de mindste nyfravænnede, men til gennemsnitsgrisen. De mindste kan så forkæles med en endnu bedre blanding de første dage, og så er det kun de mindste, der får tildelt meget dyrt foder, i stedet for alle.

2. opret Vejehold

Medbring en vægt i stalden og lav en kontrol vejning på nogle enkelte grise, i perioden hvor der skal skiftes foder. Når man ser grisene hver dag, har mange behov for løbende at kalibrere sine øjne med vægten. 

Der kan så optimeres på tidspunktet for foderskift, og så undgå at bruge enten for meget eller for lidt af de enkelte blandinger. Endnu bedre vil det selvfølgelig være, hvis der er en større vægt til rådighed, så det er muligt at veje hele hold.

En gris, der er fravænnet ved 5 kg, skal bruge ca. syv dage mere på at nå 10 kg. end den der er fravænnet på 7 kg, og denne variation skal vi selvfølgelig differentiere bedst muligt i foderskiftet.

3. Nærmiljø

Hvis den lille gris skal blive hurtigt klar til foderskifte, er det vigtigt, at den har det rette nærmiljø.

En variation i fravænningsvægten på +/- 2 kg ud fra gennemsnitsgrisen er ikke usandsynligt, og dermed er ønsket temperatur hurtigt 2 grader højere ved de mindste end ved de største grise i ugeholdet.

Et varierende nærmiljø indenfor sektionen kan vi opnå ved at benytte et eller flere af følgende tiltag:

  • Variabel overdækning, der kan justeres efter grisenes varmebehov
  • Forhæng på overdækningen
  • Halmbræt
  • Varmelamper i overdækningen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle