Tyske dyrevelfærds-tiltag kan ramme danske producenter

Danske svineproducenter kan i fremtiden blive mødt af stramme tyske krav, når de eksporterer smågrise til Tyskland,

De fleste danske svineproducenter har efterhånden hørt om nye ændringer for løbe- og farestalde i Tyskland, som sigter efter højere dyrevelfærd.

Fremtidens tyske smågris skal produceres i farestalde med løsdrift, men der er også andre radikale omvæltninger på vej for den tyske svineproduktion, som på sigt risikerer at påvirke de danske svineproducenter, som sender smågrise til tyske staldanlæg.

Det fremgik af flere indlæg, da Danske Svineproducenter i sidste uge afholdt producentforeningens årlige bankseminar, hvor repræsentanter fra en stribe af de danske banker fik aktuelle emner fra sektoren.

Bankfolkene spidsede uden tvivl ørene, da dyrlægen Conny Gripp fra tyske ZNVG, der bl.a. står bag 1,7 mio. slagtesvin årligt, kom ind på de øgede krav til dyrevelfærd, som de tyske supermarkedskæder arbejder med.

Det er tiltag, som Conny Gripp med egne ord frygter.

»For tiden har vi mange producenter, der stopper. Det er virkelig sørgeligt, og det er gået stærkt«, sagde hun fortsatte:

»De her dyrevelfærdstiltag bliver dyre«.

Foruden et statsligt dyrevelfærdsmærke står de fleste store tyske supermarkeder bag Haltungsform, der allerede i 2025 vil udfase traditionel konventionel produktion med 0,75 kvm pr. slagtesvin. Haltungsform består af fire niveauer, og niveau tre og fire har arealkrav på henholdsvis 1,05 og 1,5 kvm pr. slagtesvin. I niveau fire skal der være permanent adgang til udeareal eller være opdrættet på friland.

Der har været rejst kritik af Haltrungsform, fordi den kun stiller krav til slagtesvinestalde.

I første omgang rammer de forskellige tyske ændringer og krav til staldindretning og dyrevelfærdstiltag ikke den danske smågriseeksport.

Men Conny Gripp tvivlede på, at skærpede krav ikke også vil påvirke de danske smågrise.

»Det er supermarkederne, der bestemmer og sætter krav til produktionen. Jeg frygter, at kravene også kommer til de grise, der sælges til Tyskland«, sagde hun.

Den melding var Markus Fiebelkorn, markedsanalytiker hos Danske Svineproducenter, enig i.

»Der er for tiden ikke krav til danske smågrise. En tysk producent, der vil levere til Haltungsform tre, kan aftage danske smågrise lige for tiden. Men jeg forventer, der kommer nogle krav til smågriseproducenterne i denne omstillingsproces«.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle