Udsigt til flere danske slagtesvin i år

Svineslagtningerne forventes at blive løftet med omkring en mio. styk i 2021. Undersøgelse hos Danske Svineproducenter bekræfter vilje til at udvide produktionen.

2019 ser i denne omgang ud til at være lavpunktet for antallet af svineslagtninger i Danmark, da der for to år siden var 16,71 mio. grise gennem slagtekæderne.

2020 løftede slagtningerne med omkring 750.000 grise, og kommer en prognose fra Landbrug & Fødevarer til at holde stik, bliver der i løbet af 2021 slagtet 18,47 mio. svin. Det svarer til et plus på en mio. slagtesvin i forhold til 2020 og det højeste niveau siden 2015.

At prognosen ikke er helt ved siden af, bekræftes af slagtetal for årets første fire måneder, der lyder på 6,26 mio. styk. Landbrug & Fødevarer bemærker dog, at en del af stigningen skyldes ekstraordinært mange udsatte slagtesvin fra 2020, der slagtes i år.

Tror på fald

Hos Danske Svineproducenters formand, Jeppe Bloch Nielsen, er der tro på en stabil udvikling i år og næste år, men derefter frygter han, at produktionen igen dykker.

"Danish Crown har med deres udmelding om, at de ikke har behov for flere grise, kvalt interessen for slagtesvin. Hvis Danish Crown ikke tror på flere slagtesvin, hvorfor skal producenter så?" spørger den nyvalgte formand.

Han tror, udmeldingen fra slagteriet har stor mental betydning, og den kan være en stopklods for at få unge til at investere i slagtesvin. Dertil kommer mulige nye kvælstofkrav.

"Samlet set synes jeg, at det ser svært ud med flere slagtesvin. Flere har taget gamle slagtesvinestalde i brug efter udfordringerne i efteråret med smågriseeksporten, men bønderne skal ikke beskyldes for at have en lang hukommelse, så når priserne går op på smågrise igen, bliver de stalde tømt igen, og grisene eksporteres igen til udlandet", vurderer Jeppe Bloch Nielsen, der mener, en høj og stabil notering er altafgørende for at fastholde produktionen af slagtesvin.

Tror på stigning

En høj notering er også udgangspunktet for Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, hvis slagtesvineantallet skal forblive omkring 18 mio. styk. Erik Larsen tror, at flere smågriseeksportører vender sig mod full-line-produktion.

"Jeg tror på flere slagtesvin i de kommende år. Dels har slagtesvin været en fornuftig forretning, som har gjort, at vi har holdt gang i ældre stalde, dels er og har der været udfordringer med eksport af smågrise på grund af afrikansk svinepest", siger Erik Larsen og fortsætter:

"Flere grise i Danmark vil kræve en høj notering, men jeg mener også, Danish Crown har lagt en god bund og leverer en fornuftig afregningspris".

Produktionsomfang står til at stige syv procent

Hvorvidt der kommer flere slagtesvin, kan en nylig medlemsundersøgelse, som Danske Svineproducenter har foretaget gennem flere år, måske give en indikation af.

Ifølge Markus Fiebelkorn, markedsanalytiker hos producentforeningen, viser undersøgelsen, at medlemmerne vil bidrage til at udvide produktionen, så den total set udvides med 7,0 procent.

"For de kommende et til to år har folk allerede planlagt nogle udvidelser, og de betyder, at slagtesvineproduktionen vil stige med syv procent. For de kommende fem år er stigningen 8,9 procent, som indeholder de syv procent. Så der er udvidelsesplaner i de næste et-to år, men der kommer ikke meget mere i de efterfølgende tre-fire år", siger Markus Fiebelkorn og påpeger, at nogle producenter allerede har bestemt sig for at lukke deres bedrift inden for tre til fem år.

"Der er stor optimisme i denne undersøgelse, også mere end hvad udvidelserne ender med. Det kan vi se fra tidligere undersøgelser, men tilbagemeldingerne fra producenterne indikerer, at vi har en forholdsvis stabil produktion af slagtesvin i de kommende år", sagde han.

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle