Udvid festen på staldgangen: Nu kan næsten alt betale sig

Ugen På Spidsen: De høje svinepriser betyder, at der er ting, der kan betale sig, som normalt ikke kan betale sig. Skal man agere økonomisk rationelt, skal man hyre ekstra arbejdskraft ind, mener ugens klummeskribent på Svin Plus.

De høje svinepriser giver nogle meget høje marginale dækningsbidrag på omkring 500 kr. pr. smågris og endnu mere pr. slagtesvin.

Det betyder, at der i denne næsten ekstreme situation er ting, der kan betale sig, som normalt ikke kan betale sig.

Det drejer sig for eksempel om ekstra arbejdskraft i farestalden, ekstra vaccinationer, bedre foderblandinger og vejning af slagtesvin.

Skal man agere økonomisk rationelt, skal man altså hyre ekstra arbejdskraft ind, som enten selvstændigt kan påtage sig nogle arbejdsopgaver eller kan aflaste det faste personale, så de kan sikre overlevelse af endnu flere grise.

Det er naturligvis en udfordring, at det ikke er let at skaffe arbejdskraft. I særdeleshed ikke arbejdskraft der fra første dag selvstændigt kan påtage sig et ansvarsområde i stalden.

Der kunne måske være en reserve af arbejdskraft hos tidligere ansatte eller elever på landbrugsskoler, som kunne tage en aften- eller nattevagt om ugen, eller hjælpe med andre opgaver.

Udfordringen med sådanne tiltag er også, at den dag priserne falder, så er der måske ikke længere samme økonomi i at have ekstra arbejdskraft ansat. Det skal derfor ikke nødvendigvis være fastansatte, man går efter.

 

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle