Ufatteligt mange registreringer på svinebrug - nu er hjælp på vej

Ugen På Spidsen: I en besætning med 1.000 søer skal der foretages mellem 15.000 og 20.000 medicinregistreringer på et år - ikke underligt at Fødevarestyrelsen finder fejl og mangler. Nu er der heldigvis et godt hjælpeværktøj på vej, skriver ugens klummeskribent på Svin Plus.

Det undrer mig ikke, at Fødevarestyrelsen finder endel fejl og mangler i besætningers medicinregistrering, for der er virkelig tale om mange data i blot en middelstor besætning. 

En dyrlæge fortalte mig, at det er almindeligt med omkring 40-50 daglige registreringer af medicinske behandlinger i en besætning med 1.000 søer. 

På et år bliver det til mellem 15.000 og 20.000 enkeltregistreringer pr. 1.000 søer. 

For hver registrering skal man notere diagnose, dyregruppe, anvendt middel, dosering, metode for indgivelse og hvor i stalden grisen er opstaldet, foruden initialer på personen, der har behandlet grisen. 

Hidtil har de fleste besætninger noteret behandlinger på skemaer eller i en bog og senere overført dem til computer, for på den måde at sikre sig, at de gemmes i fem år, som Fødevarestyrelsen kræver.

Godt hjælpeværktøj

Forleden fik jeg en app, Pharma Score, præsenteret. Den hilser jeg velkommen, fordi den virker enkel at bruge, giver et godt overblik, og sikrer at data bliver gemt. 

Dyrlægens ordinationer og behandlingsanvisninger overføres automatisk til app’en. Personalet kan kun anvende at præparat, hvis dyrlægen har ordineret præparatet til den pågældende sygdom og dyregruppe.

Herefter sker mange af de lovpligtige registreringer automatisk, ligesom genbehandlinger dukker op i app’en dagen efter, og først forsvinder, når en medarbejder kvitterer for at den er udført. 

En anden god egenskab ved app’en er, at det hele gemmes i skyen og ligger klar, når der skal laves medicinregnskab.

Medarbejderne var glade for overblikket, ejeren for at han med app’en altid opfyldte lovens krav, og havde alle data samlet ét sted.

Sådanne hjælpemidler må der gerne udvikles flere af, så medarbejderne kan bruge tiden på at passe grise fremfor at registrere data.  

 

 

 

 

 

 

 

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle