Ugen på spidsen: Bliver opdræt uden antibiotika den nye standard?

Interessen for OUA-produktion er enorm - men kan det svare sig for producenten og bliver det standard i fremtiden?

Enhver svineproducent skal altid stille sig selv spørgsmålet om et givent tiltag kan svare sig hjemme på bedriften.
Kan det ikke det, så skal man lade være.

Spørgsmålet kan man med rette stille sig selv, hvis man går med overvejelser om at påbegynde OUA-produktion - altså opdræt uden antibiotika.

OUA oplever en stor opmærksomhed, og produktionen vokser også stille og roligt, mens der angiveligt står flere end 100 producenter på venteliste hos Danish Crown for at få lov til at gå i gang med at producere grise opdrættet uden antibiotika.

Der er formentlig mere fremgang i vente for det danske OUA-kød, for det bliver stort set ikke solgt på det danske marked endnu.

Danish Crown, der sidder på en stor del af kødet, har i første omgang kigget mod udlandet for at afsætte kødet - og med så meget andet nytænkning er spørgsmålet, hvor længe man sidder med markedet for sig selv.

Jeg er ret sikker på, at andre også har læst markederne og opdaget, at OUA-kød vil opnå stigende efterspørgsel - så spørgsmålet er, hvordan forholdet bliver mellem udbud og efterspørgsel på den længere bane.

Foreløbig har Danish Crown varslet OUA-tillægget ned fra maj, men skal man tro den OUA-svineproducent, jeg hørte holde indlæg i denne uge, så bør tillægget komme højere op igen for at matche den usikkerhed, der jo er hos den enkelte producent, der producerer OUA-grise.

Det var meldingen, selv om landmanden lå langt over gennemsnittet for godkendelsesprocenter for sine OUA-grise - og indtjeningen var øget som følge af produktionen af OUA-grise.

Hemmeligheden bag den høje godkendelsesprocent var iøvrigt for en dels vedkommende et godt foder og god management - og så slog det mig, om vi i fremtiden - med godt foder OG god management - kommer til at se OUA-produktion udvikle sig til en standardproduktion.

Den konventionelle produktion er i hvert fald udfordret af, at gul kort-ordningen strammes jævnligt - og senest zink-forbuddet, der helt sikker kræver nye veje og rutiner på staldgangen.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle