Ugen på spidsen: Byg billigere stalde og spar stort på renter

Der er store rentebesparelser at hente, hvis staldbyggeriet gøres billigere.

Det giver sig selv, at jo færre penge, man skal ud at låne i forbindelse med et staldbyggeri, jo færre renter skal man betale i låneperioden.

Når man producerer grise, så er langt de største omkostninger indkøb af grise (hvis du er slagtesvineproducent) og foderomkostninger.

Det er - i det store regnskab - ikke så afgørende, hvad omkostningen er til staldbyggeriet og så alligevel.
Det demonstrerede Nicolaj Nørgaard, direktør hos Danske Svineproducenter, da han forleden var vært sammen med Danish Farm Design for et seminar om billigere slagtesvinestalde.

For foruden større fleksibilitet og mindre risiko så er billigere staldbyggeri også ensbetydende med færre renter.
Og renter får man som bekendt ikke ret meget for.

Nicolaj Nørgaard tog udgangspunkt i et traditionelt staldbyggeri med en stipladspris på 3.000 kroner. Det gav en husleje på 62 kroner pr. gris og en samlet rentebetaling på 2.112 kroner pr. gris.
Hvis man er i stand til at gøre byggeriet 20 procent billigere svarende til 2.400 kroner pr. stiplads, lyder huslejen nu på 51 kroner, mens den samlede rentebetaling pr. gris er på 1.679 kroner.

Mere at hente

Og der er mere at hente.

Reduceres byggeomkostningerne med 35 procent i forhold til udgangspunktet og lander på 1.950 kroner pr. stiplads, er huslejen nu 43 kroner pr. gris, og de samlede rentebetalinger er 1.355 kroner pr. gris.

Presses yderligere på prisen, og der opnås en stipladspris på 1.650 kroner og dermed tæt på nogle af de staldscenarier, som blev præsenteret på seminaret, er huslejen nede på 36 kroner pr. gris. De samlede rentebetalinger lander på 1.146 kroner pr. gris.

Har man likviditetsoverskud til det, så kan en løbetid på 20 år også være relevant - det har stor effekt på de samlede rentebetalinger, som dermed lander på 907 kroner pr. gris, mens huslejen stiger til 40 kroner pr. gris.

Det viser med al tydelighed, at der er en betydelig mængde renter at spare, hvis man formår at billiggøre sit staldbyggeri.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle