Ugen på spidsen: Dyrlægen viste mig en besætning - svinepest ER en reel risko

Nye forsøg på DTU Lindholm har vist, at afrikansk svinepest kan smitte gennem gødning og urin. Risikoen er ikke kun teoretisk - den er reel.

For nylig var jeg med en dyrlæge på besøg i en sobesætning, der eksporterer smågrise direkte fra stalden.

Dyrlægen ville med udgangspunkt i besætningen fortælle, hvor i stalden der var særlig risiko for at uønsket smitte som for eksempel afrikansk svinepest, kunne komme ind i stalden.

Han pegede på to hovedområder; madvarer og transportbiler.

Kødvarer fra lande med svinepest kan indeholde virus fra svinepest. Hvis en staldmedarbejder tager svinekød med i sin madpakke, kan kødet via frokoststuen bliver ædt af en gris. Scenariet er ikke taget ud af den blå luft - det kan finde sted i virkeligheden.

Derfor skal reglen være, at der ikke er udenlandske kødvarer i frokoststuen.

Transportbiler var dyrlægens anden store bekymring.

Biler der henter grise i Danmark, skal rengøres efter aflæsning i udlandet. De skal desuden vaskes udvendigt, og desinficeres indvendigt, når de kører ind i Danmark.

Skulle der trods denne kontrol komme blot én lille klat møg med virus til landet, skal forholdene ved læsserampen forhindre, at virus finder vej ind i stalden.

Derfor skal besætningen stille støvler og også gerne kedeldragt til rådighed for chaufføren.

Vaskecertifikatet skal kontrolleres før bilen bakker til rampen. Personalet skal med låger og drivbrædder fungere som sluse, så grise ikke løber retur til stalden efter, at den har været på lastbilen. Der skal være klare regler for, hvor chauføren må gå på rampen.

Det er enkle regler, som besætningsejeren skal sikre, at alle overholder.

Nye forsøg på DTU Lindholm har vist, at afrikansk svinepest kan smitte gennem gødning og urin, så risikoen er ikke kun teoretisk. Risikoen er reel.

Jeg er klar over at emne som ekstern smittebeskyttelse ikke er sexet og nok lidt svær at forholde sig til, men tag det alvorligt.

Det er faktisk enkelt.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle