Ugen på spidsen: Er løsningen på hangriselugt fundet i Belgien?

Et belgisk firma hævder at have udviklet foder, som fjerner den generende hangriselugt.

Videnskaben og afprøvninger har i mange sammenhænge vist sig nyttige, når menneskeheden har stået med nogle udfordringer, der skal løses.

En af de udfordringer er håndtering af hangriselugt, som trænger sig mere og mere på.

I EU har politikerne lagt sig fast på, at den nuværende kastration uden bedøvelse senest i 2018 skal justeres, så den fremover sker med bedøvelse. Ellers skal der tages alternativer i brug.

Et af de alternativer kommer nu fra en udventet kant - nemlig det belgiske firma Dumoulin, som lancerede deres produkt mod hangriselugt på landbrugsmessen Agriflanders i januar.

Taintstop er produktets navn, og ifølge Dumoulins udviklingsdirektør, Werner Reuter, er resultaterne overbevisende.

Til Pig Progress oplyser han, at produktet blandt andet er testet på 200 Pietrain-hangrise. Fire human nose-testere lugtede eller - om man vil - duftede til grise på slagtelinjen - de lugtede hangriselugt hos otte procent af grisene i en kontrolgruppe, mens der ikke var grise med hangriselugt hos de grise, som var blevet fodret med Taintstop.

Prøverne fra Pietrain-grisene blev også målt for skatol og androstenon, som er de to stoffer, der giver lugt fra hangrise.

Alle skatolprøverne kom under 250 ppm, som er den belgiske grænseværdi, mens det for androstenon var 16 procent af hangrisene i kontrolgruppen, som kom over grænseværdien på 3.000 ppm. Fire procent fra testgruppen var over det niveau.

Erner Reuter fortæller, at firmaets foder koster 100 euro mere end traditionelt slutfoder pr. ton. Foder stimulerer angiveligt fordøjelsen. Særlige additiver og mange fibre sikrer, at der sker en høj grad af nedbrydning af skatol og androstenon. Anbefalingen er 60 kg foder til hangrise.

Hvis Dumoulins udmeldinger skal tages for gode varer, er der måske håb forude for en øget hangriseproduktion.

Men der skal - som situationen er i øjeblikket med eksportmarkeder, som ikke ønsker at aftage kød fra hangrise - formentlig flere års overbevisende resultater til, før markederne accepterer hangrisekødet, som har fået Dumoulin-foder.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle