Ugen på spidsen: Hvornår stiger smågrisene i pris?

Smågrisene er kommet ned i et niveau, hvor det gør ondt for de fleste soholdere, mens slagtesvineproducenter kan købe billige grise og håbe på en stigning i slagtesvinenoteringen. Spørgsmål er, om noteringerne for smågrise ikke snart skal i vejret.

Selv om temperaturerne ikke har været så vinterlige her i januar, så er det alligevel som om, smågrisenoteringerne ikke er vågnet fra deres vinterhi.

For i normale år begynder smågrisene at stige i pris her i januar måned - i år er der bare ikke sket noget, jo faktisk har vi set fald.

Kigger man på de tre foregående års udvikling efter nytåret tegner der sig et billede af, at smågrisenoteringerne når bunden før jul for så at gå markant frem umiddelbart efter nytåret.

Jeg har set nærmere på den betydende tyske Nord-West-notering, som en del smågriseeksportører beregner deres smågrise efter. Bemærk at de nævnte priser omtaler noteringen for 25 kgs-grise.

I 2015 satte fremgangen ind i uge seks. En euro lød prisstigningen på - til 35 euro.
Tilsvarende i 2016 så kom der en stigning på smågrisene i uge to med to euros fremgang til 35 euro.

Sidste års rally med rekordpriser på 63 euro, der blev realiseret i sommeren, satte allerede ind i uge tre med en fremgang på 1,5 euro til hele 52,5 euro.

I år ser det noget mere sløjt ud. Godt nok er noteringen et pænt stykke over 2015 og 2016, men udviklingen - et overraskende fald - på 2,5 euro til 39 euro siden årsskiftet er et skidt signal.

Flere analytikere fastholder troen på, at der snart kommer gang i den sædvanlige sæsonoptur og måske kan den netop annoncerede prisfremgang for tyske slagtesvin på tre eurocent til 1,33 euro pr. kg sætte gang i opturen.

En ting er dog sikkert. Vi kommer ikke til at se priser i nærheden af 2017, hvor der var stor optimisme grundet den store Kina-eksport.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle