Ugen på spidsen: Kollund og ny forening - optimisme i svineland

Ny producent stormer frem med overtagelse af stort avlscenter. mens en ny forening til fremme for bedre priser for løsdriftsgrise har set dagens lys.

En ny positiv uge er undervejs i - positiv, fordi der er tegn på, at noteringerne har tænkt sig at fortsætte i opadgående retning.

Men ugen har også budt på andre positive overraskelser i form af Jan Rodenbergs overtagelse af Avlscenter Kollund, der er en institution i dansk svineavls-historie.
Dermed får ægteparret Vestergaard endelig sat et punktum for deres store avlscenter, der har været til salg gennem en årrække.

Og dejligt at se, at der er nogen, som tror på dansk svineproduktion og har viljen til at udvikle centret.

Udvikling var i hvert fald hovedbudskabet fra køberen, der må siges at have satset fuldt ud på svineproduktion, efter han i foråret 2016 skiftede sin sikre rådgiverdirektør-stilling ud med en noget mere usikker tilværelse som selvstændig svineproducent.

Men stærkt gået: Først at have overtaget en produktionsejendom, dernæst udvide soholdet og nu overtage et avlscenter. Det bliver spændende at følge Jan Rodenberg i de kommende år.

I sidste uge var der også nyt på en anden front.

Welfare Pigs er navnet på en ny forening under Danske Svineproducenter, som vil arbejde for en bedre notering for svin, der er født og opvokset i en farestald med løsdrift.

Det er velkendt, at løsdrift i farestalden er dyrere at etablere, og der kan også være udfordringer med større dødelighed.

Det er også velkendt, at de producenter, der turde satse på løsdriften, ikke har set meget til en merpris, bortset fra specialproduktioner som Antonius.

Målet fra topmødeerklæringen i 2014 med daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) i spidsen var, at minimum 10 procent af farestierne skal være til løsgående drift. men det kommer ikke til at ske.

Der er cirka 4.000 stipladser nu, men ikke noget større incitament til at bygge de dyrere stipladser, og udviklingen fremmes heller ikke, efter at den seneste støttepulje til løsgående drift i farestier blev aflyst.

Men producenterne har en vigtig trumf i ærmet, for løsdrift i farestalden er afgørende for at få en og to stjerner i den kommende nationale dyrevelfærdsmærkeordning.

Derfor bliver det spændende at se, hvad de foreløbige 22 svineproducenter, der har knyttet sig til foreningen, formår at opnå med deres tiltag.

Herfra skal der lyde et held og lykke.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin+ "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister på LandbrugsAvisen og redaktører for magasinet SVIN, svineugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle