Ugen på spidsen: Uhyggeligt med svinepest så tæt på

De mange svinetransporter, der kører til danske stalde, udgør en stor risiko, medmindre reglerne for vask og desinfektion bliver overholdt 100 procent.

Mellem jul og nytår spredte  afrikansk svinepest sig yderligere. Næsten hele Polen er nu sort zone.

Når man tager det store antal lastbiler, der dagligt kører mellem Polen og Danmark i betragtning, er den udvikling uhyggelig.

Jeg har skrevet det før, men gentager det gerne: Det er dit ansvar som svineproducent at kontrollere, at bilerne er rene og har det rigtige vaskecertifikat.

De mange svinetransporter, der kører til danske stalde, udgør en stor risiko, medmindre reglerne for vask og desinfektion bliver overholdt 100 procent.

I den forbindelse kommer chefdyrlæge Claus Heisel, LVK, med et fornuftigt forslag til en stramning.

Han foreslår, at embedsdyrlæger får hjemmel til at kontrollere rengøringen af en bil, før smågrisene læsses. I dag har de faktisk kun hjemmel til at syne grisene på læsserampen. De har ikke hjemmel til at gennemføre et syn af selve bilen.

»Når embedsdyrlægen alligevel er på ejendommen for at syne smågrisene, burde de i denne situation også have mulighed for at tjekke rengøringen af vognen og eventuelt afvise vogne, der er utilstrækkeligt vaskede«, lyder forslaget fra Claus Heisel, LVK.

Når det rygtes i chaufførkredse, at der ud over svineproducenten også kan stå en dyrlæge med hjemmel til at kontrollere bilen før læsning, så vil det alt andet lige mindske risikoen for, at en dårlig rengjort bil slipper igennem til en dansk stald. 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle