Kød fra svin, der får en daglig dosis UVB-lys (UVB = ultra violet lys type B) i måneden før slagtning, indeholder op til 20 gange så meget D-vitamin som normalt, viser et studie fra DTU
I ph.d.-studiet fra DTU Fødevareinstituttet blev det undersøgt, hvordan D-vitaminindholdet i svin bliver påvirket af, at dyrene i fire uger inden slagtning får en daglig dosis UVB-lys. Det svarer til et ophold i sollyset på op til 10 minutter.
Analyser af hakkekød med 10 procent fedt fra forsøgsdyrene viser, at kødet i gennemsnit indeholder 2,0 mikrogram D-vitamin per 100 gram. Det er 13 gange højere end i hakkekød fra kontroldyrene, som i gennemsnit indeholder 0,1 mikrogram per 100 gram, oplyser DTU Fødevareinstituttet.
Leverpostej lavet af lever og spæk fra forsøgsdyrene indeholder i gennemsnit 3,2 mikrogram D-vitamin per 100 gram, mens leverpostej lavet af kontroldyrene indeholder 0,1 mikrogram D-vitamin per 100 gram.
Både hakkekødet og leverpostejen vil kunne markedsføres som produkter med højt D-vitaminindhold – og fordi vitaminet forekommer naturligt, vil det ikke skulle inkluderes i ingredienslisten.
Danskere har ikke taget vitaminberigede fødevarer til sig i samme udstrækning som vores nordiske naboer.
Eftersom hver 10. dansker risikerer at komme i D-vitaminmangel om vinteren, undersøger DTU Fødevareinstituttet derfor i flere forskningsprojekter forskellige måder at afhjælpe, at folk ender i en mangelsituation – bl.a. ved at øge en række almindelige fødevarers naturlige indhold af D-vitamin.
Studiet er beskrevet mere detaljeret i en videnskabelig artikel i tidsskriftet European Food Research and Technology: Vitamin D enhanced pork from pigs exposed to artificial UVB light in indoor facilities.
Relaterede artikler
Kommentarer