Ultra violet lys i stalden giver grisekød med masser af D-vitamin

Sæt grisene under ultra ultra violet lys i stalden og kødet vil mangedoble indeholdet af D-vitamin, viser nyt studie.

Kød fra svin, der får en daglig dosis UVB-lys (UVB = ultra violet lys type B) i måneden før slagtning, indeholder op til 20 gange så meget D-vitamin som normalt, viser et studie fra DTU

I ph.d.-studiet fra DTU Fødevareinstituttet blev det undersøgt, hvordan D-vitaminindholdet i svin bliver påvirket af, at dyrene i fire uger inden slagtning får en daglig dosis UVB-lys. Det svarer til et ophold i sollyset på op til 10 minutter.

Analyser af hakkekød med 10 procent fedt fra forsøgsdyrene viser, at kødet i gennemsnit indeholder 2,0 mikrogram D-vitamin per 100 gram. Det er 13 gange højere end i hakkekød fra kontroldyrene, som i gennemsnit indeholder 0,1 mikrogram per 100 gram, oplyser DTU Fødevareinstituttet.

Leverpostej lavet af lever og spæk fra forsøgsdyrene indeholder i gennemsnit 3,2 mikrogram D-vitamin per 100 gram, mens leverpostej lavet af kontroldyrene indeholder 0,1 mikrogram D-vitamin per 100 gram.

Både hakkekødet og leverpostejen vil kunne markedsføres som produkter med højt D-vitaminindhold – og fordi vitaminet forekommer naturligt, vil det ikke skulle inkluderes i ingredienslisten.

Danskere har ikke taget vitaminberigede fødevarer til sig i samme udstrækning som vores nordiske naboer.

Eftersom hver 10. dansker risikerer at komme i D-vitaminmangel om vinteren, undersøger DTU Fødevareinstituttet derfor i flere forskningsprojekter forskellige måder at afhjælpe, at folk ender i en mangelsituation – bl.a. ved at øge en række almindelige fødevarers naturlige indhold af D-vitamin.

Studiet er beskrevet mere detaljeret i en videnskabelig artikel i tidsskriftet European Food Research and Technology: Vitamin D enhanced pork from pigs exposed to artificial UVB light in indoor facilities.

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle