Ultraviolet lys kan måske bekæmpe prrs-virus

Forskning udført på et universitet i Iowa, har vist indikation på at forskellige typer af UV-lys kan stoppe transmissionen af prrs-virus. Virussen smitter ved direkte kontakt mellem dyrene og gennem dråber i luften, og det er især transmissionen med dråberne som forskerne håber på at UV-strålerne kan stoppe.

Tidligere eksperimenter har vist at strålingen fra UV-lyset kan dræbe de virale partikler som findes i aerosoler.

Forskerne håber på at kunne skalere deres eksperiment op, så de kan undersøges om brugen af UV-lys ville kunne bruges på besætninger, skriver Iowa State University News Service. 

Spredes gennem aerosoler

Prrs-virus er en infektiøs svinesygdom, som påvirker både ældre og yngre dyr.

En so inficeret med prrs-virus har større risiko for at abortere end raske dyr, og yngre grise inficeret med virussen får typisk respiratoriske symptomer, som kan påvirke deres vækst og gøre dem mindre modstandsdygtige overfor andre sygdomme. 

Virussen spredes ved kontakt mellem dyrene eller igennem aerosoler i luften.

Disse aerosoler kan forblive i luften i dagevis og kan sprede sig over længere afstande, og til andre besætninger. Dette gør virussen meget svær at inddæmme. 

UV-lys skal afprøves i grisestier

Jack Koziel, som er professor i Landbrugs- og biosystem-teknologi, har undersøgt fordelene ved at benytte sig af ultraviolet lys til at bekæmpe støv og lugt-dannende partikler i forbindelse med husdyrhold. 

Ultraviolet lys er allerede kendt for at være bakteriedræbende, idet lyset ødelægger det rna, der befinder sig i bakterierne. Forskerne har nu undersøgt om det samme ville gøre sig gældende ved viruspartikler. 

I et samarbejde med Jeff Zimmerman, som er professor for veterinær diagnostik og produktionsdyrs medicin, uarbejdede Jack Koziel et forsøg hvor de udsatte virus partikler for tre typer ultraviolet lys. 

Aerosoler med virus partikler blev ført gennem et rør under UV-lys, og det blev herefter målt hvor mange virus partikler overlevede strålingen. 

To ud af de tre typer UV-lys som blev testet, viste sig at have en effekt på virus, idet de blev inaktiveret af strålingen. 

Strålingen fra UV-lys kan medfører potentielle risici for mennesker og dyr, men ifølge studiet er nogle typer bekræftet at være mindre skadelige. 

Ifølge Jeff Zimmerman, kan UV-lys vise sig at være et nyt og nyttigt redskab i hænderne på svineproducenter og veterinærer, i arbejdet med at reducere og bekæmpe sygdom. 

Fremadrettet vil forskerne skalere deres eksperiment op, så de kan afprøve konceptet under omstændigheder, som ligner virkeligheden i svinestier. 

Jeff Zimmerman udtaler, at han forventer, der kan være stor interesse i konceptet fra svineproducenter, hvis de kan bevise det virker i stor skala og under de rigtige omstændigheder. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle