Ung svinedriftsleder: Hver medarbejder skal have egne mål

Driftsleder Mathias Broholm sætter personlige mål for sine medarbejdere.

Artiklen er første gang publiceret i fagmagasinet SVIN, juli 2020

Da Mathias Broholms driftsleder gennem knap to år tilbage i november meldte, at han gerne ville hjem og overtage sin fars gård, nåede landmanden aldrig ud for at lede efter en ny.

I stedet aftalte han både med sin partner og sin far, at han selv skulle overtage driften af de 850 søer og produktionen af 7-kg grise.

»Jeg var ved at være moden til at drive begge ejendomme selv, jeg kunne se en række synergier, og så havde jeg lyst til at have mere hånd i hanke med ejendommen end bare at dukke op en gang i mellem«, siger Mathias Broholm, der indtil april 2020 var driftsleder på sin fars svineproduktion, men havde en driftsleder ansat på Nybroh Aps, som han ejer sammen med en kammerat.

Nu deler han tiden mellem de to ejendomme og er skiftevis til stede dér, hvor medarbejdere og dyr har mest brug for ham.

 

 

Meget hands on

Mathias Broholm prioriterer at være så meget i stalden som muligt. Både af hensyn til medarbejderne, som han hver dag har individuelle snakke og oplæringer med, mens også på grund af filosofi:

»De har helt misforstået det, hvis nogen tror, at driftslederen ikke skal være i stalden. Selvfølgelig er man mindre i stald, jo flere ansatte, men jeg ser grise mindst seks gange om ugen, og det vil jeg også«, slår han fast.

Han er dog også i stalden for at sikre, at arbejdsgangen er, som han finder den bedst.

»Jeg er meget hands on, for hvis jeg ikke er ude at lære medarbejderne, hvordan de hurtigst og smartest arbejder, så kan jeg heller ikke forlange, at det går hurtigere eller på min måde«, siger Mathias Broholm.

Menneskelige mål

På samme måde er medarbejderpleje og -udvikling vigtig for ham under oplæringen.

»Jeg vil gerne udvikle andre, og jeg trives med at se, at medarbejderne lykkes«.

Derfor arbejder de på Nybroh Aps både med mål for bedriften og individuelle mål for medarbejderne.

»Jeg behandler alle ens ved at behandle dem forskelligt. Nogen vil gerne roses meget, andre synes, det er fjollet«.

Målene kan for medarbejderne være alt fra at lære nye færdigheder i stalden til eksempelvis den ukrainske medarbejder, der har som mål at lære dansk.

»Det ville hun gerne, så hun viser mig nogle gange sine lektier, og så snakker vi om det for at følge hendes mål«, siger Mathias Broholm og fortsætter:

»En anden medarbejder ville have mere i løn, og så sagde jeg, det er i orden, når du har vist sådan og sådan.«

Mathias Broholm har i flere år taget tilløb til selv at blive driftsleder for Nybroh Aps og tog i april 2020 springet.

Holder ord

Adspurgt hvordan han er en god leder, sætter han en tyk streg under at holde ord.

Lover Mathias Broholm sine ansatte, at de kan gå tidligt en fredag, så sørger han for, at det holder.

»De ved, at når jeg siger noget, så er det sådan, det er,« siger han.

Derfor snakker han også gerne med sine ansatte om bedriftens mål og forklarer, hvordan de når dem. For måltavlen i frokoststuen hænger der ikke for Mathias Broholms egen skyld.

»Jeg kan jo alle tallene i forvejen, så det giver kun mening, at den hænger der, hvis mine medarbejdere er med på, hvorfor vi måler det, og hvordan vi arbejder med det«.

Lige nu arbejder bedriften blandt andet med at nedbringe antallet af døde søer og at få antal solgte grise i vejret.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle