Urimelig travlhed i stalden - så opret et ø-råd og stem en opgave hjem
Når der er kommet flere opgaver til, bliver der tryk på de helt almindelige dagligdags ting, såsom fodring og pasning af grisene.

Af Anders Andersen, svinerådgiver, LMO

Det er altid nemmere at invitere en opgave ind i stalden, end det er at ”stemme” en opgave hjem igen.

Som svinerådgiver møder jeg tit denne kommentar, fra medarbejderne i stalden: Vi har så travlt.

Denne travlhed opstår tit, når det ikke går super godt i produktionen. Her sættes alle sejl til for at forbedre situationen. Men hvornår arbejdes der med at fjerne nogle af de ekstra ting, når produktionen har rettet sig?

Skisma: hvornår skal vi ændre?

Jeg har tidligere i en af mine erfagrupper bedt medarbejderne om at liste de ting op, som de foretog sig, de første fem dage af grisenes liv. Her var der blandt andet en besætning, som havde fine resultater, hvor jeg så udfordrede medarbejderen på, hvornår der skulle fjernes nogle ekstra opgaver.

Medarbejderens svar var: Ikke nu da, det har aldrig gået så godt som lige nu.
Hvortil jeg svarede: Betyder det så, at der skal fjernes opgaver, når det går dårligere end nu?

Jeg er sikker på, at alle, der læser dette, kan høre skismaet her. Skal vi ændre, når det går godt, eller når det går skidt?

Ø-rådet

Fordi der er kommet flere opgaver til, bliver der tryk på de helt almindelige dagligdags ting, såsom fodring og pasning af grisene. Det er derfor, jeg gerne vil have jer til at lave et "Ø-råd" for netop at få ”stemt” nogle opgaver ud.

Hvordan gør I så lige dette?

Trin 1. Der laves en liste over opgaver, der ligger uden for normale opgaver som fodring af søerne, fravænning mv.

Omvendt skal listen altså indeholde tildeling af kagemix, vaccinationer af pattegrise, tildeling af Glaubersalt mv. Meget gerne med info om, hvor lang tid opgaven tager.

Hvis I vil trimme den yderligere, kan I med held tilføje omkostningen forbundet med opgaven.

Jeg har nedenfor lavet et udkast til, hvordan en liste kunne se ud.

Målet med denne øvelse er at undgå, at der fastholdes ekstra opgaver i produktionen. Både fordi ekstra ting koster penge, men især fordi ekstra ting koster tid for medarbejderne.

Husk på, at det ikke altid er nemt at ”stemme” en god ven ud. Men husk også, at ugen efter er det glemt.  

Tabel 1. Eksempel på liste med ekstra opgaver

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle