UV-lys skal i nyt projekt reducere grisenes brug af antibiotika

UVIBA er navnet på et nyt dansk projekt, der har til formål at mindske forbruget af antibiotika ved brug af en specialudviklet lyskilde.

Antibiotikaforbruget i de danske svinestalde skal nedbringes for at mindske risikoen for udvikling af resistens. 

Det er baggrunden for GUDP-projektet UVIBA, der ved brug af såkaldt kombilys skal minimere bakterier og virus i staldene.

Lyset er en såkaldt Direct Intelligent Light, som har en særlig sammensætning af lysbølger, der kan minimere forekomsten af sundhedsskadelige mikroorganismer i dyrenes omgivelser i stalden. Det drejer sig om UVA-, UVB- og UVC-lysbølger, som samtidig kan øge den naturlige syntese af D3-vitamin hos grisene og dermed styrke grisenes sundhed.

Det skriver Institut for Husdyrvidenskab under Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Instituttets stalde på AU Foulum skal indgå i projektet, der allerede i indledende laboratorieforsøg har vist en tydelig begrænsende effekt på antallet af bakterier og virus ved brug af UV-lys.

"Under vores del af forsøget opsamler vi data på sygdomsfremkaldende mikroorganismers niveau i stalden og på grisene; mikrobiota i tarmen og grisenes immune respons. Dermed får vi direkte tal på og viden om, hvordan lyskilden påvirker både grisene og de omgivende mikroorganismer. Disse data giver samtidigt mulighed for at justere lysstyrken og lyskildens afstand til grisene for at finde den optimale opsætning", fortæller Nuria Canibe, seniorforsker på Aarhus Universitet.

Foruden afprøvning af lyskilden på AU Foulum skal to svinebesætninger medvirke i projektet. Der skal testes i en farestald og i en smågrisestald.

Københavns Universitet skal måle antallet af forskellige bakterier og virus på grisenes hud, inventaret og i luften, mens Aarhus Universitet blandt andet har til opgave at følge grisenes D-vitaminstatus. 

Foruden reducereret sygdomsforekomst og medicinforbrug forventer projektets partnere, der også tæller Danmarks Tekniske Universitet, Aco Funki og Farmer-Light Holding, at se et lavere strømorbrug og nedsat dødelighed hos grisene.

Projektet løber frem til 2024.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle