Vær forberedt til fravænning uden zink - det kan du gøre

Dyrlægerne fra Ø-Vet anbefaler allerede nu at ruste sig til fravænning uden zink, som vil være gældende fra juni 2022.

Som bekendt er der nu snart kun et års tid tilbage med brugen af zink efter fravænning.

Fra juni næste år skal samtlige besætninger nemlig klare sig uden zink, og derfor anbefaler dyrlægerne hos Ø-Vet, at alle producenter nu begynder at ruste sig til at klare fravænningen uden brug af zink. Det skriver Ø-Vet i det seneste nyhedsbrev.

Af hensyn til medicinforbruget og gult kort skal det gennemføres, uden at medicinforbruget øges synderligt.

Der findes dog ikke én simpel løsning. Den nye situation skal gribes an fra flere vinkler: For at sikre så sund og robust en gris som muligt ved fravænning, skal søernes fodring, sundhed og pasningsevne også inddrages.

Følgende punkter er relevante at kigge på, anbefaler Ø-Vet:

•    Sundhed og trivsel i farestalden
•    Grisenes foderoptag i farestalden
•    Fravænningsalderen
•    Stivis fravænning
•    Hygiejne
•    Miljø i fravænningsstien
•    Foder- og vandoptag efter fravænning
•    Vaccination
•    Foderoptimering 

Derudover skal producenterne indstille sig på, at det i hvert fald i overgangsperioden bliver mere udfordrende at passe klimastalden. Øjnene og rutinerne skal indstilles til det nye, og tingene skal gøres rigtigt hver gang og på det rigtige tidspunkt.

Zink har været en buffer. Vi kan godt klare os uden den buffer, men alle skal lige vænne sig til det, lyder det fra dyrlægerne.

Ø-Vet anbefaler, at alle nu begynder at ruste sig til fravænning uden zink. Tag dialogen med jeres besætningsdyrlæge, så I i fællesskab kan lægge en god plan.

I nogle besætninger giver det desuden god mening med et særskilt besøg om fravænning uden zink, så emnet ikke blot bliver en sidebemærkning blandt alt det andet ved det almindelige besøg, lyder anbefalingen.

For gode råd til fravænning uden zink se også Seges hjemmeside.

Emneord PLUS, Zinkfri

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.