Vaccine skal erstatte antibiotika til svin
Forskere vil stoppe problemet med antibiotikaresistens i landbruget, som også er et problem for mennesker.

Problemer med sundhedsfarlig resistens hos mennesker på grund af brug af antibiotika i landbruget kan måske om få år løses med en vaccine af smågrise.

Et nyt stort forskningsprojekt i et bredt samarbejde mellem Københavns Universitet, vaccinefirmaet AdaptVac og Landbrug & Fødevarer skal udvikle sådan en ny vaccine.

Tarminfektioner og diarré, når de små grise holder op med at die soen og får fast foder, er den største årsag til brugen af antibiotika hos danske husdyr.

Hidtil er det ikke lykkedes at fremstille vacciner, der effektivt beskytter smågrisene mod de værste infektioner i deres tidlige liv.

Det skal forskningsprojektet med 11 millioner kroner i støtte fra Innovationsfonden ændre.

Forskere ved Københavns Universitet har allerede udviklet en ny type vacciner, som i effektivitet ser ud til at stoppe årtiers stilstand på vaccineområdet.

"Metoden ligner den, der nu kendes fra HPV-vaccinen til mennesker", siger projektleder John Elmerdahl Olsen, professor på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet.

"Hvis det virker hos smågrisene, så er det et stort skridt globalt. For hele verden har problemer med voksende resistens mod antibiotika".

Stikprøve finder MRSA hos ni ud af ti slagtesvin Mandag 4. marts 2019 · 13:07

Målet er vacciner, der efter en enkelt injektion langtidsbeskytter grisene mod tre forskellige infektioner, hvor colibakterier er den vigtigste.

For landbruget er der enorme perspektiver i projektet, hvis der kan forebygges frem for at behandle grisene. Fra 2022 må erhvervet eksempelvis ikke længere af miljømæssige årsager bruge zink til smågrisene.

"Det får alle smågrise i dag, og det kunne let betyde en stigning i forbruget af antibiotika", siger afdelingsleder og specialdyrlæge Charlotte Sonne Kristensen hos Seges i Landbrug & Fødevarer.

"Så kan man lave en vaccine, som forhindrer smågrisenes diarré, så vil det være helt fantastisk".

For videnskabelig fagdirektør Adam Sander Bertelsen fra AdaptVac er der store perspektiver.

"Hvis vi kan bruge den teknik, vi arbejder med, til grise, så tror vi også på, at det kan bruges til stort set alle sygdomme", siger han.
 

/ritzau

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle