Vand sikrer vækst og sundhed hos smågrisene

Af Fagchef foder, Peter Jakobsen, LandboNord Svinerådgivning

God vandforsyning til smågrisene giver mindre stress, bedre sundhed og hermed gevinst til smågriseproducenten.

Ny fravænnede grise har et stort vandbehov (2-5 l/dag), da deres omgivelse er varme og tørre. Hvis smågrise ikke får vand nok, vil deres slimhinder tørre ud. Med udtørrede slimhinder nedsættes deres immunforsvar, og de bliver et let offer for mange sygdomme.

Vand er nødvendig for vækst

Vand er en selvfølgelighed i smågrisestierne, men kun få har styr på om grisene drikker af det. Vand har effekt på foderoptagelsen, som det fremgår af tabel 2.

 

Grisens alder
(uger)

Foderoptagelse*
med vand
Foderoptagelse*
med ekstra vand
 
495125 
5247355 
6592876 
711681792 
I alt21023151 

* gram pr. gris pr. dag

 

Mange smågriseproducenter sætter specielle trug op til vand med stor succes. Grisene får herved lettere adgang til vandet, frem for gennem en drikkenippel. Specielt de første 14 dage efter fravænning, er der meget at hente.

Desinfektion af drikkevandet

I smågrisestalden kan drikkevandet i rørsystemet let blive uappetitlig og en bakteriebombe. Det skyldes den høje temperatur i stalden og stillestående vand i forbindelse med at stalden er tom ved rengøring.

Derfor er det vigtigt, at desinficere vandrørene når stalden gøres ren, således drikkevandet er rent og appetitlig inden der indsættes nye grise i stalden.

Opmærksomhed på smågrisenes vandforsyning kan være forskellen på succes eller fiasko ved produktion af smågrise.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle