Ved du om vandet til grisene har god kvalitet?

Tildeling af rent vand til grisen giver det bedste udgangspunkt for af få de bedste produktionsresultater. 

Af Jonas Bøge Breinholt, svinekonsulent, Velas, jbb@velas.dk

Hvordan ser din vandkvalitet ud? Det er et godt spørgsmål, som ikke er så svært at svare på.

Vi i Velas har hen over det sidste års tid lavet mange forskellige vandanalyser - og med store udsving.

Nogle gårde har bare en god vandkvalitet fra indgang til den sidste vandventil i klimastalden. Mens det på andre gårde tit er sådan, at ved indgangen er kvaliteten på vandet god, men når det kommer ud til grisen, er det fuld af biologisk materiale.

Det biologiske materiale kan være alt, lige fra slam i rør til E-Coli.

Problemet kommer igennem en stalds levetid, hvor der er kommet E-coli og andre bakterier op i vandrørene. Det sker, når der vaskes stald, eller ved at grisene leger med vandventilen, og på den måde presser bakterier op i røret.

Især efter vask, hvor der tit bliver tilsat varme for at få udtørret stalden, sker der noget i rørene. For nu er der bakterier i rørene, og masser af varme, samt noget gromateriale som kaldes mikrofilm/slam, der kommer fra vandet, fra okker, jern eller kalk, som du normalt ser som belægning i rørene.

Mikrofilm kan også komme fra alt muligt andet, som tilsætningsstoffer eller medicin, som du tilsætter vandet.

Hvis du vil have et måling på dit vand, kan vi i Velas komme ud og måle ATP i jeres vandstrenge.

Hvis vi får et virkelig højt tal, kan vi sende vandet ind til videre analyse, for at finde ud af, hvilken bakterie der gror i jeres vand.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle