Vejehold er også en god idé i farestalden

Ugen På Spidsen: Indfør vejehold i farestalden. Gør man sig denne anstrengelse en gang i kvartalet, så står man hurtigt med fakta i hånden, og kan sammen med sine rådgivere træffe beslutninger på baggrund af fakta fremfor fornemmelser, skriver ugens klummeskribent på Svin Plus.

Fakta bør vinde over formodninger og antagelser. 

Det gælder særligt, hvis man vil ændre på rutiner eller andet i sin produktion.

Hvis man for eksempel synes, at pattegrisene er blevet mindre ved fødsel end tidligere, er de så reelt mindre, eller er det blot noget man oplever?

Jeg vil påstå, at det stort set er umuligt med det blotte øje at bedømme, om pattegrise over tid bliver større eller mindre ved fødsel, medmindre man gør sig den relativ lille anstrengelse, det er at veje alle fødte grise fra et farehold.

Fakta skal på bordet

Dermed får man fakta på bordet, og man kan danne sig et overblik over andelen af meget små grise, det vil grise under 800 gram, og andelen af store grise, over for eksempel 1.500 gram, og naturligvis også den gennemsnitlige vægt af alle fødte grise.

Gør man sig denne anstrengelse en gang i kvartalet, så står man hurtigt med fakta i hånden, og kan sammen med sine rådgivere træffe beslutninger på baggrund af fakta fremfor fornemmelser. 

Vejehold har snart været kendt i smågrise- og i slagtesvineproduktionen i 10 år. Mange producenter har virkelig fået sig nogle aha-oplevelser på den baggrund af vejehold herfra.

Jeg synes, det er på tide, at soholderne også tager idéen om vejehold til sig, og bruger det aktivt i farestalden. 


Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle