Vi finder ikke en løsning, der erstatter zink

Ugen På Spidsen: Fravæningsalderen er det svært at gøre noget ved, men måske skal vi prøve, om ikke grisene selv kommer over diarré.

Om to år er det slut med veterinært zink efter fravænning.

Det er ingen nyhed. Det er heller ingen nyhed, at der ikke er løsninger på vej, som hovedparten af danske besætninger kan benytte sig af, den dag zink for alvor er fortid.

Vi kunne selvfølgelig have håbet, at Fodringsseminaret i sidste uge havde vist nye veje uden zink, men sådan var det desværre ikke.

Fakta er, at nogle besætninger problemfrit droppede zink allerede for et par år siden. De skulle måske gennem nogle få foderjusteringer, men i det store hele kører de i dag uændret videre og med nogenlunde uændret produktionseffektivitet efter fravænning.

Jeg har besøgt nogle af dem, og der er faktisk ikke noget særligt ved dem.

Det er veldrevne besætninger, men de skiller sig ikke markant ud fra den store gruppe.

Og så måske alligevel på et par punkter.

For det første er det mit indtryk, at deres fravænningsalder- og fravænningsvægt ligger til den pæne side. Det vil sige snarere syv end seks kg, og grise på fem kg er i hvert fald undtagelsen.

For det andet går de ikke i panik over at se diarré efter fravænning. De ved, at diarré kan komme, og at grisene er knapt så pæne i en kort periode. De ved også, at de kommer over det uden indgriben, og at effektiviteten i mange tilfælde stort set er uændret.

Fravæningsalderen er det svært at gøre noget ved, men måske skal vi prøve, om ikke grisene selv kommer over diarré.

Det er da et sted at begynde.

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

 

Emneord PLUS, Zinkfri

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.