Vi skal have effektive svinebedrifter - 100 søer hører fortiden til

Ugen På Spidsen: Forældet og idyllisk tankegang præger politikere, der må leve med store, effektive svinebrug. Vi skal ikke have små brug, bare fordi de er små, mener ugens klummeskribent på Svin Plus.

Denne coronatid giver for mit vedkommende sig udslag i, at jeg ikke kan komme ud og deltage i diverse årsmøder og besøge svineproducenter.

Det er en skam, for det er her, man mærker hvilket vigtigt erhverv, landbruget er. Det tror jeg også mange danskere er blevet bevidste om, nu når fødevarebutikkerne efterhånden er de eneste, der må holde åbent.

Hvor er det dog skønt at opleve, at butikkerne faktisk har og kan levere fødevarer. Vi kommer ikke til at sulte, takket været blandt andet dansk landbrug, der knokler løs, mens store del af Danmark er lukket ned.

Coronasmitten giver flere timer på hjemmekontoret, og herfra har jeg haft tid til at observere politikere, der mener det ene og det andet. Det kommer denne klumme til at handle om.

Holbæk Kommune: For langt væk fra mindre landbrug

Jeg faldt forleden over en pressemeddelelse, som Holbæk kommune med borgmester Christina Krzyrosiak Hansen i spidsen udsendte i slutningen af februar, og som en af mine gode kollegaer skrev en historie om.

Hun beklager sig over, at kommunen ikke kan stå i vejen for udvidelse af husdyrbrug efter de nuværende regler:

»Vi er både en landkommune og en attraktiv tilflytterkommune med mindre end en time til København. Samtidig er vi en kommune med store ambitioner for klimaet. Men når vi får en ansøgning om en udvidelse af et husdyrbrug, så har vi alt for tit reelt ikke muligheder for at vurdere den konkrete udvidelse i forhold til bosætning og klimapåvirkning. Det er et kæmpe problem, og det vil vi have ændret«.

Og fortsætter på denne måde:

»Det er ikke sådan, at vi ikke vil have landbrug i Holbæk Kommune. Men det er også vigtigt at sige, at vi er kommet langt væk fra fortidens mindre landbrug. Lige nu har vi sager på bordet, hvor vi taler om udvidelser af bedrifter, så det samlede areal til dyrene i hvert tilfælde er på størrelse med en fodboldbane. Det er rigtig mange dyr på et koncentreret område. Det gør, at det er vigtigt, at vi i højere grad kan foretage lokale vurderinger, så vi kan repræsentere borgerne i vores kommune både når det gælder naboerne og klimaet«.

100 søer hører fortiden til

Jeg har forståelse for, at folk ikke vil have en svinestald bygget i baghaven, men lever stalden op til alle regler om miljø osv. (og det gør de!), så bør staldene ikke forhindres i at blive bygget.

Når størrelsen på svinestalden er en faktor hopper min kæde af.

Det nytter ikke noget at tro, at landbruget skal tilbage til en idyl og størrelser fra 40’erne for så lukker det moderne, danske landbrug i morgen. Mindre svinebrug er ikke gangbare på den lange bane, hvor der i alle dele af verden sker en hastig strukturudvikling.

Små brug med 100 søer og slagtesvin hører fortiden til, hvor vi i dag har gennemsnitssohold på cirka 800 søer og slagtesvinebedrifter med 8.000 slagtesvin.

Det må de også forstå i Holbæk og andre kommuner. Det skal og må ikke være størrelsen på bedriften, der skal gøre, at den ikke kan bygges.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle