Vigtig oplysning: LED sparer lys i stalden – syv gode råd
Gå kritisk til værks, når du skifter lysstofrør i stalden ud med LED, så du får max effekt.

Udskiftning af lysstofrør i svine- og kvægstalde med LED-belysning har mange fordele. En af dem er, at man typisk sparer 40-50 procent på energiforbruget. Og da et LED-rør har en levetid, der er ca. fem gange længere end et lysstofrør, skal man heller ikke skifte rør nær så ofte.

Man skal dog forberede udskiftningen til LED på en række punkter.

Energistyrelsen har syv gode råd om LED.

1: FARVEGENGIVELSE

For eksempel er det vigtigt, at lamperne gengiver farverne korrekt. Farvegengivelse måles i Ra, og man skal vælge en Ra på mindst 80. Hvis man oplever, at farvegengivelsen ikke er god nok, så gå efter en højere Ra på 90 eller mere.

2: ENERGIMÆRKE

For at få en stor besparelse bør man gå efter LED med A+ eller bedre.

3: KOLDT ELLER VARMT LYS

Lysets farvetemperatur måles i kelvin. Varmt lys på 2.700-3.300 K minder om glødepærens lys. 3.300-5.000 K giver et neutralt lys, mens over 5.000 giver et køligt lys, der svarer til dagslys midt på dagen. Lysets farvetemperatur kan have indflydelse på dyrenes trivsel, og det er derfor værd at undersøge.

4: LYSSTYRKEN

Lysets styrke skal matche de lysstofrør, der bliver udskiftet, og i øvrigt overholde arbejdsmiljølovgivningens regler for lys i arbejdsområder i stalde. Lysstyrken måles i lumen.

Landmand sparer 10.000 kr. på LEDKvæg Torsdag 18. oktober 2018 · 00:00

5: LYSSPREDNING

LED-rør har ofte en anden og mere snæver lysspredning end alm. lysstofrør.

6: DÆMPNING

Ikke alle LED-rør kan dæmpes.

7: KVALITET

Påvirkningen fra ammoniak og fugt i stalden kan være en udfordring for LED-rør/armaturer.

Kilde: sparenergi.dk/erhverv/landbrug

Bragt første gang 1/10-17

Og

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle