Kina er centrum for verdens handel med svinekød. Landets indbyggere spiser omkring halvdelen af verdens svinekød, og har også en tilsvarende størrelse svinebestand eller har de?
For tiden må jeg erkende, at jeg er lettere forvirret over de forskellige meldinger, der kommer fra Kina.
Lad os forholde os til lidt fakta:
Eksporten af svinekød til Kina har aldrig været større. Både Danmark, USA, Brasilien og Canada leverer store mængder svinekød til Kina, og især Spanien har for alvor udnyttet sine eksportmuligheder ved at sende rekordmange containerne med svinekød i retningen mod Kina. Det er velkendt og dokumenteret med månedlige eksportstatistikker.
Så er der det officielle Kinas meldinger om reetableringen af landets svinebestand, der kollapsede, da afrikansk svinepest gjorde sit uhyggelige indtog i 2018.
Men ifølge det kinesiske landbrugsministerium var sobestanden ved udgangen af februar tilbage på 95 procent af 2017-niveauet og før afrikansk svinepest-smitten ramte Kina.
Store mængder hentes til Kina
Den melding harmonerer imidlertid ikke specielt godt med de rekordstore mængder af svinekød, der hentes til Kina hver uge.
Samtidig kommer der flere og flere meldinger om døde grise i Kina, som følge af brug af ulovlige vacciner mod afrikansk svinepest.
I det nordlige Kina er der rapporter om, at mindst 20 procent og måske helt op til 30 procent af sobestanden er væk.
Samtidig melder de kinesiske myndigheder kun om ganske få udbrud af afrikansk svinepest, der har ramt mindre producenter.
Det er ikke nemt at blive klog på retningen for den kinesiske svinesektor.
Jeg går med den tilgang, at de store mængder svinekød til Kina ikke vil være sendt på de store containerskibe, hvis ikke kineserne havde problemer med at genopbygge sin svinebestand.
Vi bliver alle klogere på situationen i de kommende måneder. Jeg holder i hvert fald øje med eksporttallene for svinekød til Kina!
Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.
Faktaboks
I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.
Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.
Relaterede artikler
Kommentarer