Virker gulvet, skal det i 500 farestier
Protekta Farms har planer om at udvide soholdet, og fungerer hæve-sænke-gulvet efter hensigten, bliver det indbygget i 500 farestier.

Hos Protekta Farms er der planer om at udvide soantallet fra de nuværende 1.400 søer til 2.000 søer. Samtidig er farestaldene så nedslidte, at de skal erstattes af nye stalde med omkring 500 farestier.

Tanken er, at de kommende farestier skal installeres med hæve-sænke-gulve, hvis testen af hæve-sænke-gulvene falder rigtigt ud.

Støttet af bl.a. 70.000 kr. fra Seges-projektet Løvernes Hule, der tidligere på året gav midler til nye tiltag, der kan reducere pattegrisedødeligheden, har Keld Sommer, VKST, arbejdet på at få afdækket, om gulvene kan være en vej til at reducere dødeligheden.

Foreløbig er der indikationer på, at tingene ser rigtige ud, men der har været problemer med projektet.

»Når man er first mover, som vi er, så er der ikke andre erfaringer at trække på. Vi har forsøgt at designe stien, så soen kan gå løs tre-fire dage efter faring og frem til fravænning. Men der er ikke plads nok i stien, fordi hæve-sænke-gulvet fylder mere end forventet. Derfor arbejder vi videre på at få designet en sti, der kan opfylde vores krav,« forklarer Keld Sommer.

Han fungerer også som byggerådgiver for Protekta Farms, og her ser han muligheder i gulvene trods en merpris for hæve-sænke-gulvene.

»Når vi arbejder med prototyper, som vi gør, så kender vi ikke de reelle omkostninger endnu. Protekta Farms bygger ikke traditionelle stalde og har aldrig gjort det, så vi går efter at bygge staldene, så vi samlet set ender på en standardpris for en farestald indrettet til løsgående søer, men får hæve-sænke-gulvene med i den samlede pris,« siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle