Virus overraskede hos soholder - stærk effekt af vaccination

Rotavirus forbindes normalt med diarré ved pattegrise indenfor deres første fem levedøgn, men det er ikke altid det går efter lærebøgerne, fortæller svinedyrlæge.

Af Lars Morten Jensen, dyrlæge, Porcus

Rotavirus forbindes normalt med diarré ved pattegrise indenfor deres første fem levedøgn, men som med så mange virus, så læser de ikke altid de samme bøger som os. 

Jeg var på rådgivningsbesøg for nogle måneder siden i en besætning med højt management-niveau, men desværre også høj dødelighed.

Grise fik diarré fra 10-dages alderen

Deres altoverskyggende problem var kuld, der fik diarré fra 10-dages alderen. Grisene blev utrivelige og søerne blev ødelagt, da grisene ikke malkede dem godt nok op længere. 

Det kliniske billede i stierne var en ”cremet diarré”, som antibiotika ikke kunne slå ned. Derfor var min første indskydelse coccidie-diarré. 

Ved besøget drøftede vi derfor håndteringen af grisene, om grisene fik et middel mod coccidier, og om de fik optaget det.

Vi var omkring splitmalkning for at sikre, at alle grise fik den nødvendige råmælk til at give beskyttelse i farestalden. Ud fra svarene, var der ingenting der kunne forklare problemerne. 

Derfor måtte der være noget andet sygdomsmæssigt på spil.

Laboratoriesvar: Rotavirus type A

Jeg udtog diarré prøver fra forskellige kuld og sendte det på laboratoriet.

Prøvesvaret viste ingen coccidier men til gængæld var alle tre prøver positive for Rotavirus type A, se tabel 1.

Efter prøvesvaret fik vi bestilt Rokovac, en vaccine der kræver et positivt prøvesvar, før den kan bestilles.

Herefter startede vaccination af alle gylte og søer. Vi vaccinerede op fra to uger før faring. På denne måde kunne disse dyr nå nr. to stik ved indsættelse i farestalden, så immuniteten kunne nå ned i mælken inden opstart af deres typiske problemer ved 10-dages alderen.

 

Tabel 1. Data fra besætning. Laboratoriesvar for rotavirus

Stærk effekt af vaccination

Her to måneder efter kan vi opgøre effekten af tiltaget.

Kigger vi på 4-ugers perioden på ugemanagement er fravænnede pr. årsso gået fra 33 til 37 grise. Denne forbedring er kommet ved, at pattegrisedødeligheden faldt med 7 procentpoint og egenfravænning steg fra 12 til 14 og dermed blev antallet af ammesøer mindre og kuld pr. årsso højere, se tabel 2.

I klimastalden fungere det hele også bedre. Det skyldes en blanding af, at grisene er større og stærkere ved fravænning, men også at deres tarme ikke er belastet af rotavirus efter fravænning, da dette kan forværre fravænningsdiarréen.

Tabel 2. Data fra besætning. Nøgletal efter vaccination
   

                                           Efter vaccination 
Pattegrisedødelighed    - 7 procentpoint 
Egenfravænning               + 2 stk 
Frav./Årsso                         + 4 grise 

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle